You are here

Στήριξη Σταυράκη από συνδικάτα

14/09/2010 16:21
Μια ημέρα μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του προϋπολογισμού του 2011, οι ηγέτες των συντεχνιών δηλώνουν τη στήριξη τους προς τις προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών για δημοσιονομική εξυγίανση, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα στη βουλή την ευθύνη της βραδείας ανάκαμψης της οικονομίας.

«Αν η βουλή είχε εγκρίνει τα κυβερνητικά μέτρα για αύξηση του εταιρικού φόρου και φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας τότε θα υπήρχε μεγαλύτερη αισιοδοξία για γρηγορότερη ανάκαμψη της οικονομίας είπαν σήμερα ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Νίκος Μωυσέως, ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης και ο γενικός γραμματέας της ΔΕΟΚ, Διομήδης Διομήδους.

Μετά από την ενημέρωση που έτυχαν από τον υπουργό Οικονομικών για την πορεία της οικονομίας και τον προϋπολογισμό του 2011 ο κ. Κυρίτσης, δήλωσε «εάν η βουλή υιοθετούσε τα μέτρα τα οποία ήταν πολύ λογικά και απευθύνονταν κυρίως στον πλούτο και σε αυτούς που έχουν τη δύναμη να συμβάλουν, θα είχαμε ένα προϋπολογισμό ισοσκελισμένο, ενώ θα μιλούσαμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία για γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας».

Η ΠΕΟ συνέχισε ο κ. Κυρίτσης θα επιμείνει για την έγκριση από τη βουλή των συγκεκριμένων μέτρων διότι η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων πρέπει να στηριχθεί στην προσφορά εκείνων που αντέχουν περισσότερο.

Επιπλέον χαρακτήρισε «τον προϋπολογισμό του 2011 πειθαρχημένο ο οποίος λαμβάνει υπόψη την περισυλλογή των κρατικών δαπανών, ενώ δεν επηρεάζεται η αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κ. Μωυσέως, ο οποίος υπέδειξε ότι η θέση της ΣΕΚ παραμένει η ίδια ότι δηλαδή η βουλή έπρεπε να εγκρίνει τα κυβερνητικά μέτρα για φορολόγηση του πλούτου, εννοώντας την αύξηση του εταιρικού φόρου και της ακίνητης ιδιοκτησίας.

«Τα βάρη της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να τα αναλάβουν αυτοί που αντέχουν και είναι οι έχοντες και κατέχοντας. Είναι λάθος να ζητούμε από τους εργαζομένους να κάνουν θυσίες αυτή τη δύσκολη στιγμή της οικονομίας».

Χαρακτήρισε επίσης ετεροβαρή την επιβολή ΦΠΑ στα φάρμακα και τρόφιμα λαμβανομένου υπόψη την αύξηση των καυσίμων με τις γνωστές επιπτώσεις στις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων που πλήττουν περισσότερο τους εργαζομένους και χαμηλά αμειβόμενους.

Ο κ. Μωυσέως εντόπισε και μια αρνητική εξέλιξη ότι «δεν επιτεύχθηκε ο στόχος για πάταξη της φοροδιαφυγής και είσπραξης των ανείσπρακτων φόρων».

Σχολιάζοντας την αποχή του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκου Χατζηπέτρου από τη συνάντηση επεσήμανε ότι «ως θέμα αρχής ο υπουργός Οικονομικών θα έπρεπε να ακολουθήσει τις σωστές διαδικασίες ενημερώνοντας έγκαιρα την ΠΑΣΥΔΥ για τις προθέσεις της».

«Προς την σωστή κατεύθυνση κινούνται τα κυβερνητικά μέτρα» δήλωσε και ο κ. Διομήδους και κάλεσε την βουλή να τα εγκρίνει.

«Το κράτος χρειάζεται έσοδα για να προστατευθεί και να ενισχυθεί η κοινωνική πολιτική. Οι καιροί είναι δύσκολή και μόνο με τη φορολόγηση των κερδών και της ακίνητης περιουσίας και πλούτου μπορεί να ανακάμψει η οικονομία».

Η ΔΕΟΚ τάσσεται ενάντια σε μέτρα φορολογιών τα οποία πλήττουν τους μεσαία και χαμηλά αμειβόμενους οι οποίο ήδη πλήττονται από την ανεργία.

Ο κ. Διομήδους επεσήμανε ακόμη ότι πέραν της επιβολής φόρου στα τρόφιμα και φάρμακα ο κ. Σταυράκης δεν έκανε λόγο για άλλες φορολογίες.

Της Ηρώς Ευθυμίου