You are here

Στις 20 Απριλίου νέες αναθεωρημένες προβλέψεις

08/04/2003 12:45

- Με βάση στοιχεία μέχρι τις 10 του μηνός
- Τι θα πει αύριο στην ΣΟΕ ο Μ. Κυπριανού και τι οδηγίες έδωσε στα τμήματα του ΥΠΟΙΚ
- Ενήμερη η ΕΕ


Μετά τις 20 Απριλίου θα ανακοινωθούν οι νέες προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, όπως πληροφορείται η Stockwatch, στις οποίες θα ενσωματωθούν και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στο Ιράκ. Παράλληλα, σε μεγαλύτερο βαθμό από τις αρνητικές επιπτώσεις για τον Μάρτιο, θα είναι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις του υπουργείου Οικονομικών, οι δυσμενείς επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία το μήνα Απρίλιο. «Κλειδί» για την διατύπωση «σωστών εκτιμήσεων» θεωρείται, όπως πληροφορούμαστε αρμοδίως, η έκταση και ο βαθμός μείωσης του τουριστικού ρεύματος και των κρατήσεων για την καλοκαιρινή περίοδο.

Αποκαλυπτικός ως προς τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στο Ιράκ στην κυπριακή οικονομία, αλλά και ως προς την αυριανή συνεδρία της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής (ΣΟΕ) ο Αντρέας Χαραλάμπους, Διευθυντής Οικονομικών Μελετών και ΕΕ στο ΥΠΟΙΚ, δήλωσε στη «SW» ότι το υπουργείο βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Κομισιόν, την οποία έχει ήδη επισήμως ενημερώσει για τις αναθεωρημένες προβλέψεις για το 2003 των δεικτών της οικονομίας. Αυτό έγινε κατά την επίσημη παρουσίαση που έγινε στις Βρυξέλλες (από όλες τις υποψήφιες χώρες) ενώ πρόσφατα υποβλήθηκε και γραπτώς «Σημείωμα» για την γενική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας (Fiscal Notification), ενώ τονίσθηκε με έμφαση ότι οι αναθεωρημένες προβλέψεις αποτελούν προκαταρκτικές εκτιμήσεις και πιθανόν να γίνουν περαιτέρω αναθεωρήσεις μετά τη λήξη του πολέμου στο Ιράκ.

Ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι κατά την αυριανή συνεδρία της ΣΟΕ, ο υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού θα αναφερθεί σε προκαταρκτικές ενδείξεις (και όχι προβλέψεις), ενώ αποκάλυψε στη «SW» ότι έχουν δοθεί οδηγίες σε όλα τα τμήματα του υπουργείου να προβούν σε συλλογή των στοιχείων για τους δείκτες της οικονομίας μέχρι και τις 10 Απριλίου στους οποίους θα ενσωματωθούν και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στο Ιράκ. Οι νέες προβλέψεις θα ανακοινωθούν μετά τις 20 Απριλίου.

Παρά τα επίμονα ερωτήματα μας, ο Διευθυντής Οικονομικών Μελετών και Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ΥΠΟΙΚ απέφυγε να αναφερθεί σε προβλέψεις με βάση τα υπάρχουσα στοιχεία και δεδομένα που έχει το υπουργείο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «διαρκούντος ενός πολέμου είναι εξαιρετικά δύσκολο και παρακινδυνευμένο» να γίνονται προβλέψεις λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί και των εξελικτικών επιπτώσεων. «Με τα στοιχεία για το πρώτο 12ήμερο Απριλίου» πρόσθεσε, «θα μπορούμε να κάνουμε κάπως πιο ασφαλείς προβλέψεις» σημείωσε ο κ. Χαραλάμπους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Commission) διευκρίνισε, παρακολουθεί πολύ στενά την πορεία της κυπριακής οικονομίας, προσθέτοντας ότι κατά πάγια τακτική το τμήμα που προΐσταται (Οικονομικών Μελετών και ΕΕ) είναι σε διαρκή επαφή με τις Βρυξέλλες. Ο κ. Χαραλάμπους σημείωσε, ότι με την έκδοση των νέων προβλέψεων του ΥΠΟΙΚ, θα ενημερωθεί αμέσως «άτυπα» και η Επιτροπή.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, τόνισε ότι οι δείκτες «Μάαστριχ» για την οικονομία «δεν αποτελούν δεσμευτικά κριτήρια» που πρέπει να πληροί η Κύπρος για να ενταχθεί στην ΕΕ» και ως εκ τούτου οι όποιες «προσωρινές αποκλίσεις» δεν εμπνέουν ανησυχία. Η πλήρης εναρμόνιση με τους δείκτες «Μάαστριχ» αποτελεί «στρατηγικό στόχο» της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου η Κύπρος να ενταχθεί το συντομότερο μετά την ένταξη της στην ΕΕ, στην ευρωζώνη (Οικονομική και Νομισματική Ένωση), κατέληξε ο Διευθυντής Οικονομικών Μελετών και ΕΕ στο ΥΠΟΙΚ.

Στην αυριανή συνεδρία που θα πραγματοποιηθεί στις 4:00 μμ στο υπουργείο Οικονομικών, η Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή θα ασχοληθεί, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, με την σημερινή κατάσταση της οικονομίας και τα μέτρα που υιοθέτησε η Κυβέρνηση για αποτελεσματική αντιμετώπιση και απάμβλυνση των επιπτώσεων του πολέμου στο Ιράκ. Σε αυτή συμμετέχουν οι Υπουργοί και Γενικοί Διευθυντές των υπουργείων Οικονομικών, Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού, Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο γενικός διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού, και οι εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Του Κυριάκου Κυριακίδη