You are here

Στο 0% παραμένει το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας

28/06/2022 13:55

Το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας (countercyclical capital buffer rate - CCyB) για την περίοδο 1 Ιουλίου 2022 – 30 Σεπτεμβρίου 2022 παραμένει στο 0%, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ΚΤΚ, ακολουθώντας τη μεθοδολογία που περιγράφεται στη μακροπροληπτική πολιτική της, δεν έκρινε αναγκαία την προσαρμογή του ποσοστού του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας για την περίοδο 1 Ιουλίου 2022 – 30 Σεπτεμβρίου 2022 και, ως εκ τούτου, το εν λόγω ποσοστό παραμένει στο 0% των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού του κάθε αδειοδοτημένου πιστωτικού ιδρύματος στη Δημοκρατία.

Βάσει των χρονοσειρών που λήγουν στις  30 Δεκεμβρίου 2021:

- H απόκλιση του δείκτη πίστωσης προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) από τη μακροπρόθεσμη τάση του (credit-to-GDP gap)  χρησιμοποιώντας τον ευρύ ορισμό πίστωσης είναι -62,9.

- H απόκλιση του δείκτη πίστωσης προς το ΑΕΠ από τη μακροπρόθεσμη τάση του χρησιμοποιώντας τον περιορισμένο (τραπεζικό) ορισμό πίστωσης είναι -54,3.

Δεδομένου ότι η απόκλιση του δείκτη πίστωσης προς το ΑΕΠ από τη μακροπρόθεσμη τάση του είναι μικρότερη των 2 ποσοστιαίων μονάδων και λαμβάνοντας υπόψη τους επιπρόσθετους δείκτες που αξιολόγησε η ΚΤΚ, ο οδηγός αποθέματος είναι 0% και το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας παραμένει στο 0%.

Πέραν της απόκλισης του δείκτη πίστωσης προς το ΑΕΠ από τη μακροπρόθεσμη τάση του (credit-to-GDP gap), η ΚΤΚ λαμβάνει υπόψη μια σειρά ποσοτικών και ποιοτικών πληροφοριών κατά την αξιολόγηση των συστημικών κινδύνων που σχετίζονται με περιόδους πιστωτικής επέκτασης.  Οι επιπρόσθετοι δείκτες που αξιολόγησε η ΚΤΚ, αφορούν το χρέος του ιδιωτικού μη χρηματοοικονομικού τομέα, την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα, την αγορά ακινήτων, την πραγματική οικονομία και τις εξωτερικές ανισορροπίες.