You are here

Στο 3,3% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2019

14/02/2020 18:46

Στο 3,3% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2019, με βάση την προκαταρκτική εκτίμηση (Flash Estimate) της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσια, η ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο του έτους επιβραδύνθηκε στο 3,2% σε ετήσια βάση, από 3,5% το τρίτο τρίμηνο, με την οικονομία να δέχεται πιέσεις από τον τομέα των Χρηματοπιστωτικών και Ασφαλιστικών Δραστηριοτήτων.
 
Όσον αφορά στα προηγούμενα τρίμηνα του 2019, ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο α΄ τρίμηνο στο 3,2%, στο β΄ τρίμηνο στο 3,1% και στο γ΄ τρίμηνο στο 3,5%.
 
Εξάλλου, μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 3,2%, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 0,8%.
 
Η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο οφείλεται κατά κύριο λόγο, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, στους τομείς "Ξενοδοχεία και Εστιατόρια", "Λιανικό και Χονδρικό Εμπόριο", "Κατασκευές", "Μεταποίηση", "Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες", και "Διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες".
 
Αντίθετα, αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης κατέγραψε ο τομέας "Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες".

Τα στοιχεία καθώς και τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020 σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου.

Σημείωσε ότι για την Κύπρο, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται το 2020 να είναι στο 2.8%, κάτι που σημαίνει πως η χώρα θα έχει για 6ο συνεχή χρόνο ένα θετικό, ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, που θα είναι διπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

«Για μας, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πολλά περισσότερα από έναν αριθμό. Και αυτές οι ανακοινώσεις δεν γίνονται ούτε για να πανηγυρίσουμε αλλά ούτε για να εφησυχάσουμε» είπε.

«Γίνονται» πρόσθεσε, «ακριβώς για να επαναλαμβάνουμε πως είμαστε στη μέση του δρόμου, και πως η προσπάθεια ορθολογισμού και στην οικονομία συνεχίζεται».