You are here

Στο 3,5% ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο 2019

15/05/2019 12:05

Με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2015 μεγεθύνθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2019 η κυπριακή οικονομία, παραμένοντας σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα αλλά παρουσιάζοντας μικρά σημάδια επιβράδυνσης μετά από τρία τέσσερα χρόνια ταχύρρυθμης ανάπτυξης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Cystat, το πρώτο τρίμηνο του 2019 η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,5% σε ετήσια βάση μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες έναντι 3,8% (αναθεωρημένα στοιχεία) το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,9% όσο ήταν και το προηγούμενο τρίμηνο.

Η σχετικά καλή φετινή επίδοση προέκυψε από αρκετούς τομείς της οικονομίας με μόνο μελανό σημείο τις χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τη Cystat, η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται κατά κύριο λόγο στους τομείς: «Ξενοδοχεία και εστιατόρια», «λιανικό και χονδρικό εμπόριο», «κατασκευές», «μεταποίηση», «επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες», και «διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες». Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης κατέγραψε ο τομέας «χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες».  

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας αναμένουν οι πλείστοι διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί που σημειώνουν το επιδεινούμενο διεθνές περιβάλλον αλλά και την κάμψη της ώθησης από τομείς όπως η εγχώρια κατανάλωση και ο τουρισμός.

Η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας ανήλθε το 2018 στο 3,9% με τους τομείς των κατασκευών και του τουρισμού να δίνουν τη μεγαλύτερη ώθηση.

Φέτος ο τουρισμός αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι, ενώ η κατασκευαστική δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς λόγω της ώθησης από την κατασκευαστική δραστηριότητα που δημιουργεί η ανάπτυξη πολυώροφων κτιρίων.

Στο λιανικό εμπόριο η εικόνα είναι, προς το παρόν, ανάμεικτη, καθώς άρχισαν να εμφανίζονται σημάδια κόπωσης στην κατανάλωση.

Ο τομέας των διεθνών υπηρεσιών παρουσιάζει επίσης σημαντική κάμψη μετά την εφαρμογή αυστηρότερων ρυθμίσεων για αντιμετώπιση διεθνών κατηγοριών που αντιμετωπίζει η Κύπρος για ξέπλυμα χρήματος.

Χαμηλότερη ανάπτυξη στην ΕΕ

Όσον α φορά την ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 1,5% το πρώτο τρίμηνο του 2019 ενώ στην ευρωζώνη στο 1,2%.

Τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης είχε η Ουγγαρία (5,2%) και η Ρουμανία (5,1%).

Της Γεωργίας Χαννή