You are here

Στο 70% η στήριξη πολιτών στο ευρώ

29/11/2019 15:35

Περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις πολίτες στην ΕΕ (76%) και 70% στην Κύπρο θεωρούν ότι το ενιαίο νόμισμα είναι καλό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου. Αυτή είναι η υψηλότερη υποστήριξη από τότε που άρχισαν σχετικές μετρήσεις το 2002 και αυξημένο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

Ομοίως, η πλειοψηφία του 65% των πολιτών στη ζώνη του ευρώ και το 55% στην Κύπρο, πιστεύει ότι το ευρώ είναι επωφελές για τη χώρα του, το υψηλότερο ποσοστό που μετρήθηκε ποτέ. Το κοινό νόμισμα υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των πολιτών σε όλα τα 19 κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ.

Ερωτηθείς για τις απόψεις τους σχετικά με τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών πολιτικών, το 69% των Ευρωπαίων και το 68% στην Κύπρο, βλέπει την ανάγκη για μεγαλύτερο συντονισμό στη ζώνη του ευρώ.

Το 65% των ερωτηθέντων στην ΕΕ και το 62% στην Κύπρο, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της εξάλειψης των ενοχλητικών κερμάτων ενός και δύο λεπτών μέσω της υποχρεωτικής στρογγυλοποίησης της τελικής τιμής των αγορών σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ στα πλησιέστερα πέντε λεπτά. Η απόλυτη πλειοψηφία υποστηρίζει αυτήν την ιδέα σε 16 από τις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ.

Επιπλέον, το 95% και το 96% αντίστοιχα σε ΕΕ και Κύπρο δηλώνει πως βρίσκει εύκολο να κάνει πληρωμές με μετρητά, ενώ αντίστοιχα ποσοστά για τα νομίσματα είναι 83% και 88%.

Το 80% σε ΕΕ και το 71% στην Κύπρο εκτιμά ότι το ευρώ διευκόλυνε τις συναλλαγές με τα άλλα Κράτη Μέλη, το 80% και 79% εκτιμά ότι κατέστησε ευκολότερη τη σύγκριση τιμών και το 52% και 55% πως μείωσε το κόστος ταξιδίων.

Τέλος το 92% και 93% αντίστοιχα σε ΕΕ και Κύπρο θεωρεί ότι η τοπική κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα σε σχέση με το σύστημα υγείας για να υποστηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση, το 91% και 90% αντίστοιχα ζητά μέτρα για τα εκπαιδευτικά συστήματα, το 90% σε ΕΕ και Κύπρο ζητά μέτρα για την αγορά εργασίας και το 89% και στις δύο περιοχές μέτρα για το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Tην ίδια ώρα η Κομισιόν δημοσίευσε σήμερα την πρώτη πλήρη αξιολόγηση της αγοράς περιαγωγής, από την οποία προκύπτει ότι οι ταξιδιώτες σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν ωφεληθεί πολύ από την κατάργηση των τελών περιαγωγής τον Ιούνιο του 2017.

Η χρήση κινητών δεδομένων κατά τη διάρκεια ταξιδιών στην ΕΕ έχει δεκαπλασιαστεί σε σύγκριση με το έτος πριν από την εφαρμογή της περιαγωγής με χρέωση εσωτερικού, ενώ είχε κορυφωθεί κατά την περίοδο των διακοπών, όταν η χρήση κινητών δεδομένων στο εξωτερικό ήταν 12 φορές υψηλότερη.

Όπως σημειώνεται, "η χρήση δεδομένων περιαγωγής εντός της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) κορυφώθηκε κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών του 2018 (τρίτο τρίμηνο), όταν η χρήση κινητών δεδομένων στο εξωτερικό ήταν 12 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κατάργηση όλων των τελών περιαγωγής λιανικής". Κατά την ίδια χρονική περίοδο," ο όγκος των τηλεφωνικών κλήσεων που πραγματοποιήθηκαν με περιαγωγή ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερος".

Σε επίπεδο χονδρικής, "η δραστική μείωση των ανώτατων ορίων τιμών έχει συμβάλει σε περαιτέρω μείωση των τιμών περιαγωγής χονδρικής, η οποία με τη σειρά της καθιστά βιώσιμη την κατάργηση των τελών περιαγωγής για σχεδόν όλους τους παρόχους περιαγωγής", αναφέρει η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, "η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η δυναμική του ανταγωνισμού στην αγορά περιαγωγής δεν είναι πιθανό να αλλάξει στο εγγύς μέλλον, γεγονός που σημαίνει ότι η ισχύουσα ρύθμιση λιανικής και χονδρικής παραμένει αναγκαία".