You are here

Στο επίκεντρο η μεγάλη πρόοδος επενδυτικών ταμείων

11/11/2019 13:39

Η μεγάλη ανάπτυξη που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια στην κυπριακή βιομηχανία των επενδυτικών ταμείων, ήταν στο επίκεντρο του 5ου International Funds Summit, που άρχισε σήμερα στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή συνολικά 580 συνέδρων, εκ των οποίων οι 120 από το εξωτερικό.
 
Στο εναρκτήριο σκέλος του συνεδρίου, τόσο ο Υπουργός Οικονομικών όσο και Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου αλλά και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων τόνισαν την σημαντική αύξηση του τομέα τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας πως το θεσμικό και νομικό πλαίσιο έχει πλέον εκσυγχρονιστεί και διαβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να εργαστούν για την περαιτέρω επέκταση της βιομηχανίας.
 
«Είμαι ικανοποιημένος να πω πως σε αυτά τα χρόνια η Κύπρος όχι μόνο κατάφερε να εισέλθει σε αυτή τη δυναμική και υποσχόμενη βιομηχανία, αλλά κατ’ ακρίβεια κατάφερε να καταγράψει σταθερή και εντυπωσιακή πρόοδο», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης, αναδεικνύοντας την πρόοδο του τομέα, ως παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης, της Βουλής των εποπτικών αρχών και του ιδιωτικού τομέα.
 
Χαρακτηρίζοντας τη βιομηχανία των επενδυτικών ταμείων ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των ευκαιριών εναλλακτικής χρηματοδότησης, η κυβέρνηση ενέκρινε τη δημιουργία ταμείου εναλλακτικής χρηματοδότησης με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 με στόχο την παροχή χρηματοδότησης κεφαλαίου σε μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις, ως μια μέθοδο χρηματοδότησης πέραν του συμβατικού δανεισμού.
 
Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε πως, πέραν του αξιόπιστου και κατάλληλου εποπτικού πλαισίου, προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη του τομέα των επενδυτικών ταμείων είναι το ορθό και σταθερό οικονομικό περιβάλλον, το οποίο η κυβέρνηση εργάστηκε για να δημιουργήσει. Ενδεικτικά, επεσήμανε πως την τελευταία 5ετία η Κύπρος ήταν μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την μεσοπρόθεσμη προοπτική να παραμένει εξίσου θετική.
 
Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος λειτουργεί από το 2014 με δημοσιονομικό πλεόνασμα, το οποίο φέτος θα είναι το ψηλότερο στην ΕΕ, κάτι που «μας επιτρέπει να διατηρήσουμε την μακροοικονομική σταθερότητα και να προωθήσουν φορολογικά και άλλα κίνητρα».
 
Ανέδειξε επίσης και το θέμα των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας πως αυτό αποτελεί προσδοκία και απαίτηση των πολιτών «αλλά και προϋπόθεση για την μεταμόρφωσης της Κύπρου σε μια αξιόπιστο προορισμό επενδυτικών ταμείων».
 
Μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον του τομέα, έστειλε και ο Διοικητής της ΚΤΚ Κωνσταντίνος Ηροδότου, υπογραμμίζοντας πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, τόσο η ΚΤΚ σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ, τον ρυθμιστή του τομέα, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και τον CIFA συνεργάζονται για την προώθηση του τομέα και την αντιμετώπιση των όποιων προκλήσεων στην οικονομία, σεβόμενοι την ανεξαρτησία του κάθε θεσμού.
 
Αναφερόμενος στο οικονομικό περιβάλλον, ο κ. Ηροδότου είπε πως υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Κύπρος παρουσίασε ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από τις χώρες της Ευρωζώνης και βάσει των προβλέψεων της ΚΤΚ θα συνεχίσει να καταγράφει ψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης άνω του μέσου όρου της Ευρωζώνης, κάτι που ενισχύει την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας.
 
«Οι όποιοι εξωτερικοί κλυδωνισμοί στην Ευρωζώνη είναι οι ίδιοι και για την Κύπρο, η διαφορά στους αριθμούς σημαίνει ότι έχουμε υψηλότερο μαξιλάρι από πλευράς ανάπτυξης και ότι έχουμε υψηλότερο περιθώριο απορρόφησης (κλυδωνισμών) χωρίς να εισέλθουμε σε πολύ χαμηλά νούμερα οικονομικής ανάπτυξης», είπε.
 
Για τον τραπεζικό τομέα, ο κ. Ηροδότου είπε πως έγινε τεράστια πρόοδος στην εξυγίανση του τομέα, με τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία από οκτώ φορές το ΑΕΠ της χώρας να υποχωρούν στις 2,8 φορές που είναι πολύ πιο διαχειρίσιμο σε σύγκριση με το παρελθόν, ενώ η κεφαλαιακή ευρωστία των τραπεζών αυξήθηκε από το 14,2% του δείκτη CET1 στο τέλος του 2014 στο 16,2% στα μέσα του τρέχοντος έτους, που συγκρίνεται ευνοϊκά με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
 
Τόνισε ωστόσο ότι το ιδιωτικό χρέος βρίσκεται μεν σε πτωτική τροχιά, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για την περαιτέρω μείωσή του, ενώ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο Διοικητής της ΚΤΚ είπε πως από τα €28 δισεκατομμύρια, στην κορύφωσή τους, υποχώρησαν στα €9,5 δις, καταγράφοντας 68% μείωση, κυρίως μέσω της μεταφοράς τους εκτός τραπεζικού τομέα και σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.
 
«Αυτό από ευρύτερης οικονομικής σκοπιάς αποτελεί μια ανησυχία και σημαίνει ότι πρέπει να το παρακολουθούμε στενά, αλλά ταυτόχρονα σημαίνει  ότι ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί, καθώς αντιμετώπισε αποτελεσματικά αυτό το πρόβλημα (των ΜΕΔ)», είπε.
 
Σημείωσε δε πως αν ολοκληρωθούν με επιτυχία οι συναλλαγές πώλησης ΜΕΔ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου, αυτό θα οδηγήσει τις δύο αυτές τράπεζες πολύ κοντά στο όριο που θέτει ο κανονισμός του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.
 
Τέλος, για το θέμα που ήγειρε ο Πρόεδρος του CIFA για την μεταφορά επενδυτών στα κυπριακά επενδυτικά, ταμεία, ο κ. Ηροδότου είπε πως η ΚΤΚ είπε πως έθεσε το θέμα αυτό στον διάλογο που ξεκίνησε με τους εκτελεστικούς διευθυντές των εμπορικών τραπεζών τον περασμένο Αύγουστο, υπογραμμίζοντας πως αυτό θα γίνει χωρίς ωστόσο να υπάρξει χαλάρωση στους ελέγχους.
 
«Η ΚΤΚ θα ηγηθεί της πρωτοβουλίας για δημιουργία μιας κοινής βάσης δεδομένων, μιας κοινής πλατφόρμας στον τραπεζικό τομέα, έτσι ώστε με την έγκριση κάθε πελάτη τα σχετικά έγγραφα να είναι διαθέσιμα για όλες τις τράπεζες», είπε.
 
«Αυτό θα χρειαστεί χρόνο αλλά βρίσκεται στις προτεραιότητές μας και πιέζουμε τις τράπεζες προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.
 
Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, ο Πρόεδρος του CIFA Άγγελος Γρηγοριάδης ανέδειξε την πλήρη εναρμόνιση του εθνικού εποπτικού και νομικού πλαισίου με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τόνισε πως πλέον τα κυπριακά επενδυτικά ταμεία έχουν περιληφθεί στις πλέον σημαντικές πλατφόρμες διαπραγμάτευσης ανά τον κόσμο.
 
«Έχουμε πετύχει πολλά σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα και φέραμε στο ίδιο επίπεδο το κυπριακό νομικό πλαίσιο με άλλες δικαιοδοσίες στην ΕΕ, με αποτέλεσμα μια τρομερή ανάπτυξη του τομέα, με τα στοιχεία ενεργητικού υπό διαχείριση να τριπλασιάζονται τα τελευταία δύο χρόνια», τόνισε ο κ. Γρηγοριάδης.
 
Όπως είπε, η κοινωνία μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από την συγκέντρωση επενδύσεων σε μεγάλα επενδυτικά προϊόντα, που δημιουργούνται για χρηματοδότηση δραστηριοτήτων όπως την υγεία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την κοινωνική στέγαση, δραστηριότητες που επιφέρουν μακροχρόνια και σταθερή απόδοση χωρίς συσχέτιση με τις αγορές.
 
Τόνισε ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα επενδυτικά ταμεία αφενώς μεν εξελίσσονται σε μια ζωτικής σημασίας για τον κυπριακό χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά αφετέρου λειτουργούν σε μια πολύ ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά.
 
«Συνεπώς πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε ένα ορθό, αξιόπιστο και υψηλά ανταγωνιστικό περιβάλλον, το οποίο να διασφαλίζει ότι ενθαρρύνει εταιρείες να μεταφερθούν στην Κύπρο», υπογράμμισε.
 
Τέλος, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus, Μάριος Τανούσης είπε πως ο τομέας των επενδυτικών ταμείων είναι ιδιαίτερης σημασίας για τους ξένους επενδυτές και ένας από τους πλέον υποσχόμενους στην κυπριακή οικονομία.
 
«Ο τομέας των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο όχι μόνο έχει καταγράψει εντυπωσιακή ανάπτυξη, αλλά αναμφίβολα έχει τεράστια προοπτική να καταστεί ένας σημαντικός κινητήριος άξονας για τη συνέχιση της αναπτυξιακής τροχιάς της χώρας», είπε.