You are here

Στο υπουργικό ο προϋπολογισμός του 2022

15/09/2021 09:51

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τίθεται σήμερα ο κρατικός προϋπολογισμός του επόμενου έτους, ώστε να λάβει τη σχετική έγκριση, πριν αποσταλεί στη Βουλή.

Όπως δήλωσε στη StockWatch o γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, ο προϋπολογισμός θα συζητηθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο προϋπολογισμός του 2022 αναμένεται να σταλεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο της νομοθεσίας, ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί και επίσημα στη Βουλή την πρώτη Πέμπτη Οκτωβρίου, κατά την πρώτη Ολομέλεια του μήνα, είπε ο κ. Παντελή.

Στις κατευθυντήριες γραμμές του υπουργείου Οικονομικών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, αναφερόταν ότι λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις των εσόδων καθώς και τους δημοσιονομικούς στόχους, το συνολικό ανώτατο επίπεδο δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης ορίστηκε στα €7875 εκατ. το 2022.

Αναφερόταν επίσης, ότι στον προϋπολογισμό δεν πρέπει να περιληφθούν πρόνοιες για έργα και σχέδια που δεν περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης ή στις εξαγγελίες που έχει ήδη προβεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, με εξαίρεση συνεχιζόμενα έργα/σχέδια.

Αναφορικά με τα θέματα προσωπικού, σημειωνόταν ότι η πολιτική απασχόλησης συνεχίζει να αποσκοπεί στην επίτευξη της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών και στον εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου.

Σε ότι αφορά τις ανώτατες οροφές του προϋπολογισμού του 2022 για τις διάφορες υπηρεσίες και υπουργεία, για το 2022, η οροφή προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών είχε καθοριστεί στα €1725 εκατ. Ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας, με οροφή προϋπολογισμού που είχε καθοριστεί στα €1215 εκατ. με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές, το υπουργείο Εργασίας με οροφή τα €1150 εκατ. και το υπουργείο Υγείας με οροφή τα €1050 εκατ.

Ο προϋπολογισμός του 2021 που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο, προέβλεπε δαπάνες (τακτικές και αναπτυξιακές), ύψους €7.158.245.905 και ήταν αυξημένος κατά €339.912.290 σε σχέση με τον προϋπολογισμό που καταψήφισε αρχικά η Βουλή, τον Δεκέμβριο.

Ο εγκριθείς προϋπολογισμός, προέβλεπε επίσης, έσοδα (εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών) ύψους €6480 εκατ.

Της Μαρίας Χαμπή