You are here

Στόχος η πολιτογράφηση 200 επενδυτών κάθε χρόνο

17/08/2020 06:28

Στην πολιτογράφηση 200 επενδυτών κάθε χρόνο στοχεύει η κυβέρνηση, μετά τη θέσπιση αυστηρότερου πλαισίου, που σε συνδυασμό με την αλλαγή του οικονομικού περιβάλλοντος, αναμένεται να περιορίσει πέραν του 50% τις αιτήσεις για πολιτογραφήσεις.

Λίγες βδομάδες μετά την ψήφιση των κανονισμών που διέπουν το νέο, αυστηρότερο πλαίσιο για τις πολιτογραφήσεις επενδυτών, ο αρμόδιος υπουργός εκτιμά ότι η ροή αιτήσεων από επενδυτές θα συνεχίσει να κυμαίνεται κοντά στις 20 το μήνα, ανεβάζοντας το συνολικό τους αριθμό σε περίπου 200 τον χρόνο.

Οι πολιτογραφήσεις επενδυτών αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας μετά την κρίση του 2013, προσελκύοντας επενδύσεις δισεκατομμυρίων, κυρίως στον τομέα ακινήτων.  Η παραχώρηση όμως διαβατηρίων σε άτομα με «γκρίζο» ποινικό μητρώο και σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα προκάλεσε αντιδράσεις από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κομισιόν, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς που συνέδεσαν το κυπριακό πρόγραμμα με αδυναμίες στο πλαίσιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Νουρής εξέφρασε ικανοποίηση διότι όπως είπε «φέτος παρά τις δύσκολες διεθνείς συγκυρίες, υποβάλλονται πάνω κάτω γύρω στις 20 αιτήσεις το μήνα, έτσι τους πρώτους πέντε μήνες του 2020, παρά την πανδημική κρίση, έχουν υποβληθεί γύρω στις 107 αιτήσεις, με ένα ρυθμό περίπου πάνω κάτω 20 αιτήσεις μηνιαίως αν και τους καλοκαιρινούς μήνες πάντα παρατηρείται κάμψη στην υποβολή αιτήσεων», σημείωσε.

Σχολιάζοντας ακολούθως την αύξηση του ποσού στις €100 χιλ. από €75 χιλ. που ισχύει σήμερα, το οποίο θα καταβάλλει ο κάθε επενδυτής υπό τύπο δωρεάς στο ταμείο για την έρευνα και καινοτομία και στον ΚΟΑΓ, ο κ. Νουρής υπέδειξε ότι «εάν θα έχουμε 200 αιτήσεις μέσο όρο ετησίως σημαίνει ότι θα εισρέουν €20 εκ. ετησίως στον ΚΟΑΓ και αντιστοίχως €20 εκ. στην καινοτομία, κάτι που προσωπικά με ικανοποιεί πλήρως», είπε.

Σημειώνεται ότι το 2019, εν μέσω των έντονων πολιτικών συζητήσεων για ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο που είχε ως αποτέλεσμα την εισαγωγή πιο αυστηρών κριτηρίων, παραχωρήθηκαν 579 διαβατήρια, με τα πλείστα να παραχωρούνται το πρώτο πεντάμηνο πριν την εισαγωγή των αυστηρότερων κριτηρίων.

Το 2018 παραχωρήθηκαν 581 κυπριακά διαβατήρια σε επενδυτές.

Το 2017 παραχωρήθηκαν 503 κυπριακά διαβατήρια, το 2016 εκδόθηκαν 443, το 2015 ο αριθμός έφτασε τα 337, το 2014 ανήλθε στα 214 και το 2013, όταν ξεκίνησε το αναθεωρημένο πρόγραμμα πολιτογράφησης επενδυτών, ο αριθμός έφτασε τα 55 διαβατήρια.

Καμία χαραμάδα αμφισβήτησης του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, οι κανονισμοί που ενέκρινε η βουλή την 31η Ιουλίου δεν διαφοροποιούν τα οικονομικά κριτήρια του προγράμματος αλλά ουσιαστικά κωδικοποιούν σε μεγάλο μέρος τους, τα διάφορα κριτήρια που είχε θεσπίσει κατά καιρούς το υπουργικό συμβούλιο.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το θέμα της διασύνδεσης του επενδυτικού προγράμματος με το νόμο του anti-money laundering (AML), το οποίο δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της εγκυρότητας του.

«Από την ώρα που ένας ευρωπαϊκός νόμος τον οποίο ακολουθούν οι τράπεζες ξεκαθαρίζει την κατάσταση για ένα πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο (ΠΕΠ), αν δηλαδή έχει το δικαίωμα να ανοίξει ένα λογαριασμό σε μια τράπεζα αφού έχει υποβληθεί σε έλεγχο στη βάση AML, τότε θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει και αίτηση για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου και κανένας δεν θα μπορεί να επικρίνει το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα».

Στα θετικά ενέταξε ο κ. Νουρής και την αύξηση του ποσού που καλείται να καταβάλει ο κάθε επενδυτής αφού εγκριθεί η αίτηση του στο πρόγραμμα για καινοτομία και στον ΚΟΑΓ.

«Το ποσό αυξήθηκε στις €100 χιλ. από €75 χιλ. που ισχύει σήμερα για τον κάθε οργανισμό ξεχωριστά, οπότε εάν θα έχουμε 200 αιτήσεις μέσο όρο ετησίως σημαίνει ότι θα εισρέουν €20 εκ. ετησίως στον ΚΟΑΓ, για ενίσχυση του κυβερνητικού προγράμματος για προσιτή κατοικία», υπέδειξε.

Αναφέρθηκε επίσης και στην αλλαγή της πρόνοιας για τους παρόχους οι οποίοι θα μπορούν να εγγραφούν στο μητρώο και να καταθέτουν αιτήσεις πολιτογράφησης εκ μέρους των πελατών τους, μόνο αφού εξασφαλίσουν άδεια σύμφωνα με τη νομοθεσία που αφορά το επάγγελμα τους και είναι πλήρως εναρμονισμένοι με τη νομοθεσία που αφορά το ξέπλυμα χρήματος.

Επεσήμανε ακόμη ότι είναι πολύ αυστηροί και οι έλεγχοι που γίνονται στο πλαίσιο της διαδικασίας του επενδυτικού προγράμματος ενώ καθίσταται ευκολότερη και η διαδικασία αφαίρεσης της πολιτογράφησης επενδυτή ο οποίος δεν τηρεί τα κριτήρια του προγράμματος μετά την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση του, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση μη διατήρησης της επένδυσης για τουλάχιστον πέντε έτη ή καταδίκης του για σοβαρά αδικήματα.

«Νομίζω ότι στήσαμε ένα κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα πλήρως αξιόπιστο και διάφανο μειώνοντας κάθε ενδεχόμενο να μας δημιουργήσει κάποιος οποιοδήποτε πρόβλημα. Έχουμε το πιο αυστηρό πρόγραμμα της Ευρώπης, οι αυστηροί έλεγχοι που έχουμε εισάγει αποτελούν και την καλύτερη διαφήμιση για το πρόγραμμα μας», τόνισε.

Της Ηρώς Ευθυμίου