You are here

Στοιχεία που «καίνε»

03/09/2002 15:34
«Νεφελώδεις» επενδύσεις εκατομμυρίων

Ενδείξεις που επιβεβαιώνουν και ενισχύουν τους φόβους της Βουλής, ότι εκατομμύρια λίρες που είχαν εξαχθεί στο εξωτερικό τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν για τους συγκεκριμένους σκοπούς που είχαν ζητηθεί από την Κεντρική Τράπεζα και για τα οποία τους παραχωρήθηκε η σχετική άδεια εξαγωγής συναλλάγματος, βρήκαν από τη πρώτη μελέτη των φακέλων συγκεκριμένης εταιρείας τα μέλη της υποεπιτροπής Ελέγχου.

Μάλιστα τα μέλη της υποεπιτροπής, επεσήμαναν ότι ακολουθήθηκε και η ίδια πορεία στο θέμα του συναλλάγματος «κατά τον ίδιο συνεπή τρόπο» με τα όσα έγιναν με το σκάνδαλο και τη μεγάλη κλοπή στο ΧΑΚ, χαρακτηρίζοντας κάποιες επενδύσεις «περίεργες», σημειώνοντας μάλιστα ότι παραμένουν ακόμη και σήμερα «νεφελώδεις».

Η συγκεκριμένη εταιρεία, σύμφωνα με τους βουλευτές, Γιώργο Γεωργίου, Αριστοφάνη Γεωργίου και Ζαχαρία Κουλία, εξήγαγε σε δύο περιπτώσεις συνάλλαγμα συνολικού ύψους £1,200,000 για σκοπούς επενδύσεων στην Ελλάδα. Όπως τόνισαν εμφαντικά, παρά το γεγονός ότι οι διαδικασίες που ακολούθησε η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς της Κεντρικής Τράπεζας, με την οποία βρισκόταν σε καθημερινή αλληλογραφία, εντούτοις επεσήμαναν, ότι από τα πρώτα στοιχεία που διερεύνησαν επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες και οι φόβοι για «πολλά περίεργα και παράξενα φαινόμενα». Για τους σκοπούς που έγινε η εξαγωγή των κεφαλαίων, προκύπτουν μεγάλα ερωτηματικά και αμφιβολίες, τόσο για το είδος των επενδύσεων όσο και για τα ποσά.

«Επένδυση μπορεί να είναι και η αγορά μιας μετοχής, επένδυση μπορεί να είναι και η αγορά ενός ξενοδοχείου», είπε ο Αριστοφάνης Γεωργίου. Από αυτά που είδαμε σήμερα «βλέπουμε ότι τα περίεργα συνεχίζονται. Πολλά περίεργα έχουν συμβεί σε αυτό τον τόπο και άρχισαν να φαίνονται κάποια πράγματα», τόνισε, ενώ ο Ζαχαρίας Κουλίας σημείωσε με γλαφυρό τρόπο ότι «κατά τον ίδιο συνεπή τρόπο, τα όσα έγιναν με το σκάνδαλο και τη μεγάλη κλοπή στο ΧΑΚ, ακολουθήθηκε και η ίδια πορεία στο θέμα του συναλλάγματος».

Η διερεύνηση της συγκεκριμένης εταιρείας της οποίας οι φάκελοι είναι ογκωδέστατοι, θα συνεχιστεί μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή και όπως είπε ο πρόεδρος της υποεπιτροπής, βουλευτής Γιώργος Γεωργίου, μετά την ενημέρωση του συνόλου των μελών της επιτροπής Ελέγχου θα αποφασισθεί κατά πόσο θα δοθούν στην δημοσιότητα τα πορίσματα για την συγκεκριμένη υπόθεση ή κατά πόσο θα δοθούν στο τέλος με την ολοκλήρωση των ερευνών και για τις 15 εταιρείες που θα τεθούν στο μικροσκόπιο της Βουλής.

Οι έρευνες «σε αυτό το στάδιο», όπως είπαν οι τρεις βουλευτές, αφορούν εξαγωγές συναλλάγματος από φυσικά και νομικά πρόσωπα, ύψους πέραν του ενός εκατομμυρίου λιρών, εξαγωγές που έγιναν με σκοπό και αιτιολογία άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό. Σε δεύτερη φάση, η έρευνα θα επεκταθεί και σε περιπτώσεις εκταμιεύσεων και ρευστοποιήσεων μετοχών από μη κατοίκους Κύπρου.

Το έργο είναι τεράστιο, πρόσθεσε ο βουλευτής Γιώργος Γεωργίου, και θα απαιτηθεί πάρα πολύς χρόνος, ενώ η Υποεπιτροπή θα μελετήσει, μεταξύ άλλων, στοιχεία οικονομικών καταστάσεων και ελεγκτικών λογαριασμών τα οποία η Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει από την εν λόγω εταιρεία, σημειώνοντας πως ούτε η Κεντρική έχει συμπληρώσει το δικό της σχετικό φάκελο.

Αύριο θα εξετασθούν φάκελοι που αφορούν άλλες δύο θυγατρικές της ίδιας εταιρείας, την οποία όμως δεν αποκάλυψαν στο παρόν στάδιο.

Του Κυριάκου Κυριακίδη