You are here

Στρατηγική προσέλκυσης επενδύσεων

15/10/2021 13:14

Τη στρατηγική προσέλκυσης επενδύσεων παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση. Τα κίνητρα που περιλαμβάνει το νέο σχέδιο, αφορούν θέματα διαμονής και απασχόλησης, φορολογίας, απλοποίηση και ψηφιοποίηση διαδικασιών, καθώς και προβολής της χώρας ως ενός ελκυστικού προορισμού για επενδύσεις.

Μιλώντας κατά την έναρξη της παρουσίασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι το νέο σχέδιο τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Όπως ανέφερε, πρόκειται για μια ολοκληρωμένη Στρατηγική με 12 στοχευμένες δράσεις σε πέντε πυλώνες, που με ολιστικό και καλά μελετημένο τρόπο, και λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες πρακτικές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φιλοδοξεί στο να καταστήσει την Κύπρο ως ένα Αειφόρο Επιχειρηματικό και Εμπορικό Κέντρο της ευρύτερης περιοχής, αλλά βεβαίως και της Ευρώπης.

Έμφαση δίδεται σε τομείς που αφορούν, μεταξύ άλλων, την Υψηλή Τεχνολογία, τη Ναυτιλία, Καινοτομία, Έρευνα και Ανάπτυξη, Βιογενετική και Βιοτεχνολογία, χωρίς, όπως αναφέρθηκε, να αποκλείονται οι οποιεσδήποτε άλλες επιχειρήσεις επιλέξουν την Κύπρο ως χώρα διεξαγωγής των εργασιών τους.

Ο ΠτΔ σημείωσε ότι η στρατηγική συνάδει απόλυτα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και τη Μακροχρόνια Στρατηγική Ανάπτυξης 2035, και το νέο παραγωγικό μοντέλο το οποίο φιλοδοξεί να υιοθετήσει η κυβέρνηση για την Κύπρο του αύριο, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, ετοίμασε μια σειρά κινήτρων για αύξηση της ελκυστικότητας της Κύπρου ως προορισμού επιλογής διεθνών επιχειρήσεων, όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι η υλοποίηση της Στρατηγικής και η εγκατάσταση και δραστηριοποίηση διεθνών επιχειρήσεων στην Κύπρο, θα προσφέρει υψηλή και αειφόρο προστιθέμενη αξία στην οικονομία, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και αυξημένης ζήτησης των εγχώριων υπηρεσιών, αλλά και θα συμβάλει στον επαναπροσδιορισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται να λειτουργήσει θετικά στην ενίσχυση ενός αναδυόμενου και με ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις τομέα της οικονομίας, αυτού της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, αφού σταδιακά θα συμβάλει στην διόρθωση του φαινομένου έλλειψης δεξιοτήτων που παρατηρούνται στην αγοράς εργασίας. Δηλαδή, αυτό που επιχειρείται είναι η σύνδεση της μόρφωσης ή της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια αρκετές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους πιο πάνω τομείς, επιχειρήσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, έχουν επιλέξει την Κύπρο ως χώρα δραστηριοποίησης, εκτιμώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος και επιλέγοντας την ως χώρα διαμονής και απασχόλησης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην συμβολή των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων, αλλά και των άλλων εμπλεκομένων, για τη συνεισφορά τους στην κατάρτιση του Σχεδίου, προκειμένου να επεκταθεί η προσέλκυση νέων επιχειρήσεων, ως σημαντικό εργαλείο για την Κύπρο του αύριο και την ουσιαστική ανάπτυξη της οικονομίας.

Πρόσθεσε ότι η στρατηγική που παρουσιάζεται σήμερα, αποτελεί μέρος των συνεχών προσπαθειών προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων, αύξησης των θέσεων εργασίας και προσαρμογής της οικονομίας στη νέα εποχή αειφόρου ανάπτυξης σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης προανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες, θα ακολουθήσουν λεπτομερείς παρουσιάσεις από τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία, προς τους εμπλεκόμενους φορείς και όλους τους ενδιαφερόμενους.

Τις πρόνοιες του νέου επενδυτικού σχεδίου αναλύει αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.