You are here

Συμπληρωματική γνωμάτευση για το τραπεζικό απόρρητο

01/03/2002 14:25
Η νομική υπηρεσία της Δημοκρατίας ετοιμάζει συμπληρωματική γνωμάτευση για το επίμαχο θέμα του τραπεζικού απορρήτου. Η γνωμάτευση αυτή θα ανάψει το πράσινο φως ή όχι στα μέλη των επιτροπών οικονομικών και ελέγχου της βουλής κατά πόσο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία που αφορούν άτομα τα οποία έχουν εξάγει μέσω της Κεντρικής Τράπεζας συνάλλαγμα τα τελευταία χρόνια.

Η συμπληρωματική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα θα είναι έτοιμη εντός δύο περίπου εβδομάδων, αλλά ο ίδιος διευκρίνισε χθες ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος σε σχέση με τη δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν επεξεργασία προσωπικών δεδομένων κατά τον τρόπο που δεν συνάδει με το νόμο. Ανεξάρτητα αυτού, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, η Κεντρική Τράπεζα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι υπόχρεη να ανταποκριθεί και να δώσει στοιχεία στη βουλή. Όμως, αυτό θα πρέπει να γίνει με αυστηρή προϋπόθεση τα στοιχεία αυτά να μην δημοσιοποιηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η νομική υπηρεσία της Δημοκρατίας μέσω της συμπληρωματικής της γνωμάτευσης θα καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε διαρροή των στοιχείων που η Κεντρική Τράπεζα θα δώσει στη βουλή, θα αποτελεί σοβαρή παρατυπία, θα αντίκειται του νόμου και οποιοδήποτε μέσο μαζικής ενημέρωσης δημοσιοποιήσει τα στοιχεία αυτά ή μέρος τους θα λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης.

Αυτό θα γίνει ώστε να μην διασυρθούν αδίκως άτομα τα οποία μέσω των νενομισμένων διαδικασιών έχουν εξάγει συνάλλαγμα για σκοπούς επενδύσεων σε κινητές αλλά και σε ακίνητες αξίες και όχι μόνο αυτό, καθώς αρκετοί κύπριοι έχουν επεκτείνει τον κύκλο εργασιών τους και εκτός Κύπρου γεγονός το οποίο τους δίδει δικαίωμα εξαγωγής συναλλάγματος με ειδική άδεια της Κεντρικής Τράπεζας.