You are here

Συναντούν τον πρόεδρο οι δανειολήπτες

21/05/2019 15:40

Για τους άμεσους σχεδιασμούς και προγραμματισμούς της κυβέρνησης σε σχέση με το θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) ενημέρωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών (ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑΤ) με τον Πρόεδρό του συνδέσμου Κώστα Μελά να εκφράζει, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ικανοποίηση για τα όσα άκουσαν.  Αντιπροσωπεία του ΣΥΠΡΟΔΑΤ θα γίνει δεκτή στις 3 Ιουνίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών.


Ο κ. Μελάς δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως ο Υπουργός Οικονομικών τους ενημέρωσε για το όραμά του για την αντιμετώπιση των ΜΕΔ σε χρονικό ορίζοντα έξι - δέκα μηνών. Μιλούμε για σχεδιασμούς και προγραμματισμούς που είναι ορατοί, με τη χρησιμοποίηση του σχεδίου «Εστία» και την αφαίρεση από τους ισολογισμούς των τραπεζών των ΜΕΔ με τρόπους που έχουν εγκρίνει ήδη οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, σημείωσε. Ανέφερε επίσης πως ο Υπουργός τους ανέφερε και κάποια άλλα πράγματα τα οποία δεν μπορεί να αποκαλύψει. 

Ο κ. Μελάς είπε πως σήμερα είχαν επίσης συναντήσεις με τον Σύνδεσμο Τραπεζών και με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου και χαρακτήρισε όλες τις συναντήσεις, οι οποίες, όπως ανέφερε, έγιναν με πρωτοβουλία του συνδέσμου, πολύ παραγωγικές.

«Προσπαθήσαμε να μεταδώσουμε την αγωνία των δανειοληπτών για το θέμα της κατάχρησης που παρατηρείται από τις τράπεζες σχετικά με τις ιδιωτικές εκποιήσεις», σημείωσε.

«Προσπαθήσαμε επίσης να υποδείξουμε ότι τα προτεινόμενα νομοθετήματα που θα εμποδίσουν τις τράπεζες να χρησιμοποιούν καταχρηστικά τα νέα ‘όπλα’ που τους έδωσε  τον Ιούνιο του 2018 η Βουλή, με την έννοια του ότι θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίζουν ορθολογικά κάποιο ΜΕΔ, με την έννοια του ότι θα πρέπει να αρχίζουν από την έντιμη, καλόπιστη και σωστή αναδιάρθρωση», ανέφερε.

Ο κ. Μελάς σημείωσε πως «δυστυχώς αυτό που παρατηρούμε, τουλάχιστον από τον Σεπτέμβρη και μετά, είναι ότι οι τράπεζες παρακάμπτουν το πρώτο βήμα, το δεύτερο βήμα και προχωρούν κατευθείαν στις εκποιήσεις».

«Η εκποίηση δεν είναι λύση που ωφελεί την κυπριακή οικονομία, αντίθετα σκοτώνει τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας που είναι η μεσαία τάξη και αυτή πρέπει να προστατευτεί», υπογράμμισε.

«Είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι και εάν συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή θα λύσουμε πολλά προβλήματα και κυρίως θα σταθεροποιήσουμε την οικονομία της Κύπρου», επεσήμανε.

Ο κ. Μελάς είπε ακόμη πως θα ζητήσουν να έχουν συνάντηση και  με τον νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου.