You are here

Συνεχίζει με το γ.δ. της Βουλής η Ερευνητική Επιτροπή

04/03/2021 06:52

Για τις 20 Μαρτίου μεταφέρετε η έκδοση του ενδιάμεσου πορίσματος από την Ερευνητική Επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις. Κι αυτό λόγω του μεγάλου όγκου υλικού που πρέπει η Επιτροπή να διεξέλθει.

Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στη StockWatch, η έκδοση του πορίσματος θα καθυστερήσει μερικές μέρες επειδή ο όγκος των μαρτυριών είναι τεράστιος. Ο πρόεδρος της Επιτροπής και τα τρία μέλη της, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, «έχουν κλείσει τα αυτιά τους στις διάφορες φωνές που ακούγονται ότι δεν προχωρεί το πόρισμα ή ότι δεν πρόκειται να αποδίδει ευθύνες για τα αίτια και τα αιτιατά που το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα των χρυσών διαβατηρίων ξέφυγε από τον αρχικό του σκοπό».

Παράλληλα όμως η Επιτροπή συνεχίζει και το μαρτυρικό της έργο καθώς την ερχόμενη Τρίτη κλήθηκε να δώσει τη δική του μαρτυρία ο γενικός διευθυντής της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους. Καταβάλλεται επίσης προσπάθεια να κληθεί και δεύτερος μάρτυρας την ίδια ημέρα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επιδίωξη της Ερευνητικής Επιτροπής είναι να συμπεριλάβει όσον το δυνατόν περισσότερο υλικό ώστε να υπάρξει καλύτερη βάση στην οποία θα εξαχθούν συμπεράσματα. Το πόρισμα θα περιλαμβάνει τα συμπεράσματα για περίπου 4.000 πολιτογραφήσεις, από σύνολο 6.700 πολιτογραφήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το ενδιάμεσο πόρισμα, όπως είχε δηλώσει και ο Γενικός Εισαγγελέας, θα δοθεί στη δημοσιότητα όπως και το τελικό πόρισμα της Επιτροπής, με εξαίρεση όμως κάποια σημεία που μπορεί να επηρεάσουν τυχόν ποινικές διώξεις.

Η εντολή της Ερευνητικής Επιτροπής είναι να εξετάσει όλες τις υποθέσεις που αφορούν την παραχώρηση κυπριακού διαβατηρίου προς ξένους επενδυτές, από το 2007 που τέθηκε σε εφαρμογή το Πρόγραμμα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020 που καταργήθηκε.

Ενώπιον της Επιτροπής θα κληθούν το επόμενο διάστημα να καταθέσουν ο τέως πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο τέως βουλευτής του ΑΚΕΛ επιχειρηματίας Χρίστος Τζιοβάνης και ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζιης. Υπενθυμίζεται ότι οι πιο πάνω είχαν εμφανιστεί στο περιβόητο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera.

Το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα τερματίστηκε ξαφνικά στις 13 Οκτώβριου 2020, μετά που ενημερώθηκε η κυβέρνηση ότι η ΕΕ επρόκειτο να κινήσει διαδικασία για τα επενδυτικά προγράμματα της Κύπρου και της Μάλτας, επειδή παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ. Η απόφαση της ΕΕ για διαδικασία κατά της χώρας μας πάρθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2020.

Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής είναι ο τέως πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Μύρωνας Νικολάτος και μέλη ο χρηματοοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάννου, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου και ο βοηθός γενικός ελεγκτής Κυριάκος Κυριάκου.

Της Ηρώς Ευθυμίου