You are here

Σύννεφα πάνω από την... Κύπρο του αύριο

18/05/2021 07:11

Γκρίζα σύννεφα άρχισαν ήδη να σχηματίζονται πάνω από την Κύπρο του αύριο, όπως την περιέγραψε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την παρουσίαση του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε σαφή αναφορά στα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ισχύσουν, ώστε να καταστεί εφικτή η εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για υλοποίηση του φιλόδοξου και μεγαλεπήβολου εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Αυτά αφορούν στην προώθηση και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, τα νομοσχέδια των οποίων θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή. Τα εν λόγω νομοσχέδια αφορούν στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο ΠτΔ, τόνισε εκ νέου την ανάγκη να εγκριθούν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, απευθύνοντας κάλεσμα συστράτευσης, τόσο στη νέα Βουλή που θα αναλάβει σύντομα καθήκοντα, όσο και στους κοινωνικούς εταίρους.

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση που ήρθε εκ μέρους του ΔΗΣΥ, σύμφωνα με την οποία «θα δημιουργήσουμε την Κύπρο του αύριο. Και χρειαζόμαστε πράγματι μια Βουλή, που με σοβαρότητα και υπευθυνότητα που θα υποστηρίξει την υλοποίηση αυτού του στόχου».

Ωστόσο, οι πρώτες αντιδράσεις στην παρουσίαση του Σχεδίου, καταδεικνύουν ότι τουλάχιστον επί του παρόντος, επικρατεί δυσπιστία εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης και όχι διάθεση για συστράτευση.

Οι αντιδράσεις είναι επηρεασμένες από το προεκλογικό κλίμα ενόψει βουλευτικών εκλογών, όμως το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί επανειλημμένα στο παρελθόν οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για απρόσκοπτη προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Δυσπιστία ως προς την ορθή διαχείριση

Σε δήλωσή του σχετικά με την παρουσίαση του Σχεδίου Ανάκαμψης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, απέδωσε τις εξαγγελίες μέσω του Σχεδίου, σε προεκλογική προσπάθεια συσπείρωσης ψηφοφόρων.

Χαρακτήρισε τους σχεδιασμούς, «ένα προεκλογικό ευχολόγιο διάτρητης αξιοπιστίας», κάνοντας λόγο για ξαναζεσταμένο φαγητό.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόλουλος σημείωσε πως «τα χρήματα δεν θα μας τα χαρίσει η ΕΕ.  Είναι δάνειο και θα πρέπει να το αποπληρώσουμε».

Πρόσθεσε ότι «η κοινωνία δικαιολογημένα δεν μπορεί πλέον να έχει καμία εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση της Διαπλοκής για να διαχειριστεί σωστά και προς το δημόσιο συμφέρον τα χρήματα που θα μας δανείσει η ΕΕ». Γι’ αυτό και ζήτησε στήριξη «ώστε και σε αυτό το ζήτημα, να επιβάλουμε διαφάνεια, έλεγχο και λογοδοσία», όπως είπε.

Την προσδοκία το Ταμείο Ανασυγκρότησης και Ανάκαμψης να αξιοποιηθεί ώστε να επιφέρει τη μέγιστη δυνατή θετική ανταπόδοση στους πολίτες, εκφράζει η ΕΔΕΚ παρατηρώντας πως κάποιοι από τους πυλώνες που εξαγγέλθηκαν ανταποκρίνονται σε εισηγήσεις που είχε καταθέσει παλαιότερα το κόμμα.

Το Κίνημα Οικολόγων τονίζει πως η Κυπριακή πολιτεία, κυβέρνηση και Βουλή, οφείλει να διαχειριστεί με πλήρη διαφάνεια και χωρίς διαπλοκή/διαφθορά το Ταμείο Ανάκαμψης.  

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η παροχή του ενός δισεκατομμυρίου ευρωπαϊκής βοήθειας συνδέεται με την προώθηση μεταρρυθμίσεων μεταξύ των οποίων και η εφαρμογή των συστάσεων της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης GRECO για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής», αναφέρεται από πλευράς Οικολόγων, που επισημαίνουν πως η Κύπρος θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο ελεγκτικών μηχανισμών ορθής διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε για λαϊκισμό και μηδενισμό, τα κόμματα που σχολίασαν αρνητικά την παρουσίαση του Σχεδίου Ανάκαμψης και ειδικότερα το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, αποδίδοντας μικροκομματικά κίνητρα.

Σε ότι αφορά το Σχέδιο που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 14 Μαΐου και υποβλήθηκε χθες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Προεδρικό επισημαίνει πως από τη συνολική αναφορά στα €4,4 δισ., ποσό πέραν των €2 δισ. αποτελεί χορηγία της ΕΕ και όχι δάνειο.

Ο κ. Κούσιος, σημείωσε πως το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου ποσού αφορά κινητοποίηση εθνικών δημόσιων πόρων ύψους €800 εκατ. και πόρων του ιδιωτικού τομέα ύψους €1,4 δισ. και ότι μόνον ένα ποσό της τάξης των €200 εκατ. αφορά χαμηλότοκο δανεισμό.

Της Μαρίας Χαμπή