You are here

Τ. Κληρίδης: Πολυτομεακό το νέο μοντέλο ανάπτυξης

20/04/2021 15:35

Στο έργο της μακροχρόνιας στρατηγικής για το νέο μοντέλο ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Τάκης Κληρίδης.

Μιλώντας στο διαδικτυακό 11th Νιcosia Economic Congress είπε ότι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που αποσκοπεί να οδηγήσει τη χώρα σε βιώσιμη ανάπτυξη θα βασίζεται στην εξωστρέφεια την προσέλκυση νέων επενδύσεων, ισχυρή καινοτομία, επέκταση και διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης με την προώθηση τομέων και δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι οι κύριοι τομείς, που θα αποτελέσουν τους κύριους κινητήριους μοχλούς της ανάπτυξης θα είναι η αγροτική τεχνολογία (agritech), η τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνίας (ICT), ο τομέας της ελαφράς μεταποίησης, η ηλιακή ενέργεια, η τριτοβάθμια (πανεπιστημιακή) εκπαίδευση, η πράσινη οικονομία, ο τουρισμός, η περιβαλλοντική αειφορία και η καινοτομία - έρευνα - τεχνολογία.

«Η νέα στρατηγική δεν θα επικεντρώνεται σε ένα δύο τομείς της οικονομίας, αλλά σε αριθμό επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που η Κύπρος κατέχει ή θα εξελίξει σχετικό πλεονέκτημα, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα 10 με 15 χρόνια», είπε.

Καταλήγοντας, ο κ. Κληρίδης είπε πως αν και οι εκτιμήσεις για την πορεία ανάπτυξης είναι δύσκολη, αφού αυτή επηρεάζεται από πολλές μεταβλητές και εξωγενείς παράγοντες, εκτιμάται ότι ένα 3,5% με 4% του ΑΕΠ ετησίως εκτιμάται ως ένας υγιής δείκτης ρυθμού ανάπτυξης, έπειτα από την εφαρμογή των δράσεων της στρατηγικής.

Πολλά λόγια και λίγες δράσεις

Ο πρόεδρος το ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης στη δική του παρέμβαση τόνισε την ανάγκη η Κύπρος να κινηθεί με αποφασιστικότητα, «καθώς οι εξελίξεις διεθνώς τρέχουν με τόσο γρήγορο ρυθμό και υπάρχει ο κίνδυνος να μας προσπεράσουν αν καθυστερήσουμε στην αντίδρασή μας».

«Δυστυχώς στη χώρα μας υπάρχουν πολλά λόγια και λίγες δράσεις. Πρέπει πρώτα απ ‘όλα να τερματίσουμε τον λαϊκισμό και να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα χωρίς αχρείαστες καθυστερήσεις και ανούσιες συζητήσεις, που πολλές φορές βασίζονται σε πολιτικές σκοπιμότητες ή ακόμη κρυμμένες πολιτικές ατζέντες», είπε, προσθέτοντας ότι οι πολιτικοί πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν θα έχουμε εκλογές κάθε μέρα».

«Πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε η χώρα μας να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο της αποδοτικής και ανθεκτικής οικονομίας,» κατέληξε.

Να στηριχθούν οι βασικοί πυλώνες

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΕΒ, Αντώνης Αντωνίου είπε ότι καθώς οι συνέπειες της πανδημίας θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις επιχειρήσεις μέχρι και το καλοκαίρι του 2022, πρέπει να δοθεί στήριξη στους βασικούς πυλώνες της οικονομίας, να υπάρξει επέκταση σε άλλες οικονομικές  δραστηριότητες και να επιταχυνθεί η οικονομική μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο.

Μίλησε για την ανάγκη μετάβασης στη κυκλική οικονομία, την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, την ανάγκη προσαρμογής των κανόνων εργοδότησης, της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης και της δημόσιας υπηρεσίας.

«Η ψηφιοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας και των υπηρεσιών του δημοσίου είναι απαραίτητη και αποτελούν θεμελιώδη ανάγκη προκειμένου τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι πολίτες να λειτουργούν στη νέα πραγματικότητα», είπε.