You are here

Τα τρία «δέλτα» των ορφανών μεταρρυθμίσεων

28/03/2019 07:06

Δικαιοσύνη, διορισμοί και δημόσιο είναι οι τρεις βασικοί τομείς στους οποίους πρέπει να επικεντρωθούν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης εκτιμούν οικονομολόγοι, ζητώντας αλλαγές που να στέλνουν σαφή μηνύματα για αλλαγή πλεύσης στην οικονομική πολιτική.

Η επίσκεψη της τρόικας για τον έκτο μεταμνημονιακό έλεγχο επανάφερε στο προσκήνιο τη στασιμότητα που υπάρχει στις μεταρρυθμίσεις και έδωσε τροφή σε όσους υποστηρίζουν την ανάγκη αξιοποίησης της ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας για ουσιαστικές αλλαγές πολιτικής.

Για ορισμένους από τους οικονομολόγους, η ανάγκη σηματοδότησης της αλλαγής πορείας είναι άμεση και σχετίζεται με τους ανθρώπους που βρίσκονται στο πηδάλιο.  Στη σκιά των συζητήσεων για το πόρισμα της επιτροπής που εξέτασε την κατάρρευση του Συνεργατισμού, υπάρχει η αίσθηση ότι η υφιστάμενη ηγεσία του υπουργείου οικονομικών θα δυσκολευτεί να προωθήσει τις όποιες μεταρρυθμίσεις.

«Τα λάθη της πριν του 2013 εποχής, με τον έλεγχο των ΣΠΙ από μη ικανούς και κατάλληλους διοικητικούς συμβούλους στην βάση κομματικών κριτηρίων, επαναλήφθηκαν από τον υπουργό στην περίοδο μετά το 2013. Η παραίτηση ή παύση του υπουργού θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα ότι τέτοια λάθη δεν θα επαναληφθούν. Διαφορετικά η κυβέρνηση δεν πείθει ότι πράγματι επιθυμεί ή ότι είναι ικανή, να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ουσιαστική μεταρρύθμιση, και θα διαπληκτίζεται για την μία ώρα των δασκάλων και τη βελτίωση των διαδικασιών έκδοσης πολεοδομικών αδειών ρουτίνας», τονίζει ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Σταύρος Ζένιος.

Ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Σωφρόνης Κληρίδης αναφέρει στη StockWatch ότι οι τρεις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις έχουν να κάνουν με το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, το σύστημα διορισμού και επιλογής ανεξάρτητων αξιωματούχων και μελών ΔΣ ημικρατικών, όπως και το κτηματολόγιο και οι τίτλοι ιδιοκτησίας.

Ο αναπληρωτής καθηγητής χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Ανδρέας Μιλιδώνης σημειώνει ότι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν είναι κατά πρώτο λόγο οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στην απονομή δικαιοσύνης που επηρεάζουν τον τραπεζικό τομέα.

Δεύτερη μεταρρύθμιση πρέπει να είναι η αύξηση της διαφάνειας στον διορισμό ανεξάρτητων αξιωματούχων, όπως είναι του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του επιτρόπου κατά της διαφθοράς.

Η τρίτη και εξίσου σημαντική μεταρρύθμιση, ιδιαίτερα μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για τον Συνεργατισμό, τονίζει, είναι η επαναξιολόγηση των αποφάσεων του υπουργού οικονομικών σε σχέση με την εταιρική διακυβέρνηση της ΚΕΔΙΠΕΣ, που αυτή τη στιγμή έχει δεσμεύσει €3,5 δισ. από τα λεφτά του φορολογούμενου.  

Ο αναπληρωτής καθηγητής χρηματοοικονομικών στο CIIM, Γιώργος Θεοχαρίδης, σημειώνει ότι οι πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις είναι η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, επισημαίνοντας ότι χρειαζόμαστε ένα πιο αποτελεσματικό και ευέλικτο δημόσιο τομέα.

Σημαντική, προσθέτει, είναι και η μεταρρύθμιση στο δικαστικό σώμα επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται στις δικαστικές υποθέσεις δημιουργεί πολλά προβλήματα στο κράτος αλλά και στους πολίτες.

Ως τρίτη σημαντική μεταρρύθμιση αναφέρει τις αποκρατικοποιήσεις σε κάποιους ημικρατικούς οργανισμούς σημειώνοντας ότι αυτό επιβάλλεται για το καλό του οργανισμού αλλά και της κοινωνίας.

Η τρόικα στην ανακοίνωση της μετά την ολοκλήρωση του έκτου μεταμνημονιακού ελέγχου, επεσήμανε ότι οι ακόμη ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες παρέχουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για ενίσχυση του ρυθμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προς τόνωση της δυνητικής ανάπτυξης.

Βασική προτεραιότητα είναι η δικαστική μεταρρύθμιση, η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της οικονομίας. Κάτι τέτοιο θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στην πειθαρχία αποπληρωμής των δανείων από τους δανειολήπτες. Επιπλέον, τόνισε, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί γρήγορα η ήδη πολύ καθυστερημένη μεταρρύθμιση του συστήματος έκδοσης και μεταβίβασης τίτλων ιδιοκτησίας.

«Είναι επίσης απαραίτητο να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, ιδίως η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επιπρόσθετα, το επιχειρηματικό περιβάλλον χρήζει βελτίωσης, μεταξύ άλλων μέσω της απλούστευσης των διαδικασιών εξασφάλισης αδειών για επενδύσεις στην Κύπρο, του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της ολοκλήρωσης των έργων ιδιωτικοποίησης», ανέφερε.

Της Γεωργίας Χαννή