You are here

Τάκης: Στο 3.8% το ΑΕΠ

06/12/2001 00:11
Στην αντεπίθεση πέρασε το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από την αντιπολίτευση για αποκλίσεις από τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση των στοιχείων του πληθωρισμού για τους πρώτους έντεκα μήνες του 2001 (1.9%), ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη και τα οικονομικά μεγέθη της χώρας παραθέτοντας λεπτομερή μακροοικονομικά στοιχεία.

Αναφορικά με την οικονομική ανάπτυξη, ο Υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις των τεχνοκρατών του Υπουργείου, «βλέπουν» τον ρυθμό ανάπτυξης για το έτος να φθάνει το 3.8%, πολύ κοντά στις αρχικές προβλέψεις του Υπουργείου. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 0.3% μεγαλύτερος από τις προβλέψεις της Κυβέρνησης (3.5%) μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου. Στην ανάπτυξη συνέβαλε ουσιαστικά η μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Υπουργός, ο Δείκτης λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε σε πραγματικούς αριθμούς κατά 6% ενώ οι αγορές μηχανικού εξοπλισμού για επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 21%.

Εντούτοις, ο Υπουργός επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις ξένων αναλυτών ότι η ανάπτυξη το 2002 θα είναι αισθητά πιο κάτω από τις προβλέψεις που περιέλαβε το Υπουργείο στον Προϋπολογισμό για το αντίστοιχο έτος. Συγκεκριμένα, ενώ οι αρχικές προβλέψεις ήταν για ανάπτυξη γύρω στο 4%, «με βάση τα σημερινά δεδομένα» οι προβλέψεις μετριάστηκαν στο 3%. Εντούτοις, επισήμανε ο κύριος Κληρίδης, οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές δεδομένης της σχετικής αναθεώρησης που έκαναν οι χώρες μέλη της ΕΕ, οι οποίες αναμένουν το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 1.5%.

Όσον αφορά το επίμαχο θέμα του δημοσιονομικού ελλείμματος – για το οποίο η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι υπάρχει η πιθανότητα απόκλισης από το σχετικό κριτήριο του Μάαστριχτ λόγω των έκτακτων κονδυλίων – ο κύριος Κληρίδης επισήμανε ότι αναθεωρήθηκε προς τα πάνω μετά τα γεγονότα του Σεπτέμβρη αλλά θα παραμείνει εντός του ορίου του 3% που προβλέπει η συνθήκη. Οι αρχικές προβλέψεις ήταν για 2.6%.