You are here

Τέλος 2021 η μελέτη για νέο αναπτυξιακό μοντέλο

26/03/2021 13:36

Η στρατηγική μελέτη για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της κυπριακής οικονομίας θα είναι έτοιμη πριν από το τέλος του έτους, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Τάκης Κληρίδης.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, ο κ. Κληρίδης, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Συμβουλίου, συναντήθηκε την Παρασκευή με αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος της οποίας, δήλωσε ότι βασικός στόχος της μελέτης είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για μια ουσιαστική ανάπτυξη και μακροοικονομική σταθερότητα.
 
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ανέφερε ότι η στρατηγική μελέτη θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου και πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο ζητά τις θέσεις των κομμάτων.
 
«Η μελέτη αυτή έχει κάποιος ακρογωνιαίους λίθους, οι οποίοι βασίζονται στην πράσινη οικονομία και το περιβάλλον, στην πιο κυκλική οικονομία, στην ανάπτυξη της ψηφιακής καινοτομίας, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και να καταστήσουμε την Κύπρο μια βιώσιμη μακροπρόθεσμα χώρα», πρόσθεσε.
 
Λέγοντας ότι η ανάπτυξη είναι πολύ σημαντική, ο Τάκης Κληρίδης πρόσθεσε πως, «όπως είπα προηγουμένως βασιζόμαστε σε πολύ μεγάλο βαθμό στη συνεργασία και στη διαβούλευση με όλους τους φορείς και όλα τα πολιτικά κόμματα».
 
Από την πλευρά του, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως μέσα από την ενημέρωση διαπίστωσε ότι «κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση».
 
«Και κυρίως σε αυτό που για χρόνια ως ΕΔΕΚ τονίζαμε στη Βουλή την ανάγκη κυρίως για την ανάπτυξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας σε καινούργιο τεχνολογικό επίπεδο, για τη δημιουργία των προϋποθέσεων επάρκειας της κυπριακής οικονομίας», είπε, προσθέτοντας ότι η οικονομία «πρέπει να σταματήσει να βρίσκεται σε εξάρτηση μόνο από τον τουριστικό και κατασκευαστικό τομέα και την ίδια στιγμή να πετύχουμε μια σταθερότητα της οικονομίας μας τέτοια που να της επιτρέπει να αντέχει σε περιφερειακές μεταβολές οι οποίες μπορεί να υπάρχουν».
 
Ανέφερε τέλος με την ολοκλήρωση της μελέτης, η ΕΔΕΚ θα λάβει το προσχέδιο της συγκεκριμένης μελέτης «και από την πλευρά της ΕΔΕΚ μέσα στο πλαίσιο της εποικοδομητικής συνέργειας την οποία έχουμε κατ’ επανάληψη επιδείξει, θα καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις με βασικό στόχο ακριβώς να ενισχύουμε, να εμπλουτίσουμε και ενδεχομένως εκεί και όπου χρειάζεται με τις προτάσεις να διορθώσουμε κενά τα οποία, κατά την άποψη μας θα υπάρχουν σε αυτή τη μελέτη».