You are here

Θ. Τσιόλας: Αλλαγή οροσήμων μόνο με αναθεώρηση Σχ. Ανάκαμψης

21/11/2021 06:01

Η Κύπρος δεν θα μπορεί να υποβάλει αίτημα και να λάβει πόρους της 1ης δόσης του κυπριακού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) ύψους €85 εκατ. αν δεν επιτευχθούν και τα 14 προβλεπόμενα ορόσημα εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί και συμφωνηθεί με την ΕΕ, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Stockwatch o γενικός διευθυντής ΓΔ ΕΠΣΑ Θεοδόσης Τσιόλας.

Τόνισε παράλληλα, ότι δεν διαφοροποιήθηκε κανένα από τα ορόσημα για τα οποία δεσμεύτηκε η Κυβέρνηση έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώτη δόση, σημειώνοντας πως το κάθε αίτημα πληρωμής αφορά σε αριθμό συγκεκριμένων οροσήμων και πως δεν είναι δυνατό κάποια ορόσημα που δεν επιτεύχθηκαν το ένα εξάμηνο να μεταφερθούν στο επόμενο ή σε επόμενη δόση.

Πρόσθεσε ότι διαφοροποίηση των οροσήμων μπορεί να γίνει μόνο αν προκύψει αναθεώρηση του Σχεδίου σε μελλοντικό στάδιο, αναλόγως και της πορείας υλοποίησής του.

«Επομένως», είπε «είναι σημαντικό να ψηφιστούν το συντομότερο δυνατό όλα τα σχετικά νομοσχέδια, περιλαμβανομένων αυτών που αφορούν στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, ώστε  να συμπεριληφθεί ο αντίκτυπος της μεταρρύθμισης  στο Σχέδιο δράσης που θα υποβληθεί στην ΕΕ μέχρι τέλος του 2021, για να είναι δυνατή η επιτυχής ολοκλήρωση και επίτευξη των στόχων της μείωσης των καθυστερημένων υποθέσεων».

Όσον αφορά τα άλλα νομοσχέδια για την  δικαιοσύνη που βρίσκονται ενώπιον της Βουλή  και αφορούν την πρώτη δόση ο κ. Τσιόλας είπε πως αυτά που αφορούν την διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων για την προστασία των πληροφοριοδοτών θα πρέπει να ψηφιστούν πριν από το τέλος του χρόνου, ενώ το νομοσχέδιο για την σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς θα πρέπει να ψηφιστεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2022.

Σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας δήλωσε ότι έχουν τεθεί 2 ορόσημα, με το πρώτο που αφορά στην αξιολόγηση και επιλογή δημοσίων υπαλλήλων και στους κανονισμούς αξιολόγησης επιδόσεων των εργαζομένων να πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021.

Το δεύτερο ορόσημο αφορά στην πλήρη εφαρμογή του νέου πλαισίου, η οποία  έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Σχετικά με την πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέφερε ότι απομένει ένα ορόσημο, σύμφωνα με το οποίο μέχρι τον Ιούνιο του 2024 θα πρέπει εφαρμοστούν στο σύνολο οι σχετικές νομοθεσίες.

Εν αναμονή επόμενης δόσης

Για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους €85 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα πρέπει να υλοποιηθούν 14 ορόσημα μέχρι το τέλος του χρόνου, εκ των οποίων έχουν επιτευχθεί τα τρία, σύμφωνα με τον κ. Τσιόλα.

Αυτά, όπως είπε, αφορούν το σχέδιο ενίσχυσης της κυκλικής οικονομίας στη βιομηχανία, το Σχέδιο Χορηγιών για την προώθηση της χρήσης ΑΠΕ και μέτρων ενεργειακής απόδοσης σε κατοικίες και την ανεξαρτητοποίηση του Κυπριακού Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς από την αρμόδια Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα 11 ορόσημα δήλωσε ότι βρίσκονται υπό υλοποίηση και μέχρι την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος πληρωμής στην ΕΕ αναμένεται να επιτευχθούν, ελεγχθούν και πιστοποιηθούν προς την Επιτροπή, με βάση συγκεκριμένο μηχανισμό ελέγχου.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ελένης Χαραλάμπους