You are here

Θέλουν διεύρυνση πεδίου δράσης ΟΧΣ

10/06/2019 15:57

Την πρόθεση να συμβάλουν στην διεύρυνση του πεδίου δράσης του οργανισμού χρηματοδοτήσεως στέγης εξέφρασαν σήμερα μέλη της επιτροπής οικονομικών, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου του ΟΧΣ στη στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η συζήτηση δέσμης νομοσχεδίων που φέρουν αλλαγές σε θέματα λειτουργίας και διορισμού μελών του διοικητικού συμβουλίου ώστε να υπάρχει συμφωνία με τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας και ο ΟΧΣ να λειτουργεί ως τράπεζα σε αυτές τις περιπτώσεις αντί ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.

Τα νομοθετήματα οδηγούνται προς την ολομέλεια της βουλής για ψήφιση σε μια από τις επόμενες συνεδρίες.

Σχέδιο στήριξης κρατικής πολιτικής στέγασης

Μέλη της επιτροπής νομικών επεσήμαναν την ανάγκη όπως δοθεί περισσότερο περιεχόμενο στο ρόλο του οργανισμού, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την παροχή προσιτής κατοικίας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Διονύσης Διονυσίου, σημείωσε ότι  πρόκειται για θέμα πολιτικής.

Όπως αναφέρθηκε, κύριος στόχος του ΟΧΣ παραμένει  η χρηματοδότηση μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων. Σε ότι αφορά τα στεγαστικά δάνεια, σημειώθηκε ότι υπάρχει όριο χρηματοδότησης που έχει καθοριστεί στις €500 χιλ.

Εκπρόσωπος του ΟΧΣ ανέφερε ότι υπάρχους σκέψεις για τη δημιουργία νέου σχεδίου που να σχετίζεται με τη διαχείριση κυβερνητικών προγραμμάτων στέγασης (με κεφάλαια του κράτους) και θα απευθύνεται στις κατηγορίες πολιτών που είναι δικαιούχοι της νέας κυβερνητικής πολιτικής.

«Με αυτό τον τρόπο θα υποστηρίζουμε την κρατική πολιτική στέγασης μέσω της δημιουργίας του σχεδίου», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι δεν θα πρόκειται για σχέδιο χορηγίας αλλά για σχέδιο δανειοδότησης με ενδεχομένως καλύτερη τιμολόγηση.

Όπως αναφέρθηκε αυτού του είδους τα σχέδια δεν προσελκύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκ μέρους των υπόλοιπων τραπεζών.

Μειονέκτημα η απουσία από επιχειρηματικά δάνεια

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία εξαιρούνται τα επιχειρηματικά δάνεια από το πεδίο του ΟΧΣ, κάτι το οποίο μέλη της επιτροπής ανέφεραν ότι μπορεί να θεωρηθεί μειονέκτημα.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την πρόθεση κατάθεσης πρότασης νόμου, ώστε στο πεδίο του ΟΧΣ να περιληφθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης για σκοπούς μικρής επαγγελματικής στέγης, κάτι που οι εκπρόσωποι του ΟΧΣ φαίνεται να αντιμετωπίζουν θετικά.

Την ίδια πρόθεση εξέφρασε και σε ότι αφορά περαιτέρω διεύρυνση του πεδίου του ΟΧΣ σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση αγοράς οικολογικών αυτοκινήτων.

«Το πεδίο του ΟΧΣ είχε περιοριστεί μέχρι σήμερα στα στεγαστικά δάνεια. Θα αξιοποιήσουμε το παράθυρο που άνοιξε σήμερα με τροποποίηση ώστε να περιληφθεί η μικρή επαγγελματική στέγη και τα οικολογικά, πράσινα αυτοκίνητα στο πεδίο του ΟΧΣ» δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο κ. Περδίκης.

Της Μαρίας Χαμπή