You are here

Θέλουν €7,5 εκατ. για λειτουργία Επενδυτικού Ταµείου

20/01/2022 10:07

Την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €7,5 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 καλείται να εξετάσει την ερχόμενη Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, για τη λειτουργία του Επενδυτικού Ταμείου Χρηματοδότησης Κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι για τη διενέργεια δαπανών που ανέρχονται σε ποσοστό ύψους 50% των συνολικών πιστώσεων, για τη λειτουργία του Επενδυτικού Ταµείου Χρηµατοδότησης Κεφαλαίου ύψους €7.5 εκατ. θα πρέπει να ενημερώνεται εκ των προτέρων η Επιτροπή Οικονομικών και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της.

Σύμφωνα με σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών στην Βουλή βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές µε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) για δημιουργία του Ταμείου Χρηματοδότησης Κεφαλαίου, η χρηματοδότηση του οποίου έχει ενταχθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στόχος είναι να εξασφαλιστεί το συντομότερο δυνατό προκήρυξη της πρόσκλησης ενδιαφέροντος και η µετέπειτα επιλογή Διαχειριστή Ταμείου, που θα επιτρέψει την εντός των χρονοδιαγραµµάτων ανάπτυξη του Ταµείου και επίτευξη του πρώτου οροσήµου που έχει περιληφθεί στο Σχέδιο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας (τέταρτο τρίµηνο του 2022).

Προστίθεται ότι με βάση τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράµµατα, η παραλαβή του προσχεδίου της Συµφωνίας Χρηµατοδότησης αναμένεται στις 21 Ιανουαρίου του 2022 και θα σηµατοδοτήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων που αναμένεται να ολοκληρωθούν µε την υπογραφή της Συμφωνίας, ένα περίπου µήνα αργότερα.

Κατόπιν της υπογραφής της Συμφωνίας Χρηματοδότησης, το κράτος θα κληθεί να καταβάλει την 1η δόση της πληρωμής στο ΕΤΕ.

Ως εκ τούτου, κρίνεται αναγκαία η αποδέσμευση της συνολικής πρόνοιας ύψους €7.5 εκ., επισημαίνεται.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Ταμείο θα χρηματοδοτήσει νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, καλύπτοντας το κενό που υπάρχει στη διάθεση χρηματοδοτικών προϊόντων μετοχικού χαρακτήρα προς τις κυπριακές επιχειρήσεις και ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί το Μάιο του 2020 αλλά ακυρώθηκε από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, καθώς διαπιστώθηκε λάθος από πλευράς ενός από τους έξι προσφοροδότες.