You are here

Θετικά σχόλια του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία

10/02/2003 09:36
«Μακροοικονομική σταθερότητα, ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης, χαμηλός πληθωρισμός και χαμηλό ποσοστό ανεργίας», είναι τα στοιχεία που επέτρεψαν στην κυπριακή οικονομία να αντεπεξέλθει επιτυχώς των δύσκολων συνθηκών που επικράτησαν στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αυτά αναφέρονται στην έκθεση του κλιμακίου του ΔΝΤ που επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο και αξιολόγησε την πορεία της οικονομίας, έκθεση την οποία εξέτασε και επικύρωσε στις 31 Ιανουαρίου 2003, το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού, ενώ γίνεται εισήγηση προς την κυβέρνηση, ότι ενδεχομένως να χρειαστεί η λήψη κάποιων επιπλέον μέτρων για διασφάλιση της μακροοικονομικής σταθερότητας και διατήρησης σε πτωτική πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία χαιρετίζονται τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ, αναφέρει ότι τις δύο τελευταίες δεκαετίες η επίδοση της κυπριακής οικονομίας ήταν εντυπωσιακή, με το κατά κεφαλή εισόδημα να πλησιάζει με γρήγορο ρυθμό τον μέσο όρο των χωρών μελών της ΕΕ. «Η υψηλή ανάπτυξη χαρακτηρίζεται ως ο βασικός λόγος που το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε κάτω του 4% στις δύο τελευταίες δεκαετίες, ο πληθωρισμός παρέμεινε υπό έλεγχο και το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά μέσο όρο διατηρήθηκε κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ κατά την τελευταία δεκαετία», αναφέρεται.

Παράλληλα, σημειώνει ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χαιρέτισαν «την πολύ σημαντική πρόοδο που κατέγραψε η Κύπρος όσον αφορά την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην οικονομία συμπεριλαμβανομένης της ελευθεροποίησης των επιτοκίων, της ανεξαρτητοποίησης της Κεντρικής Τράπεζας, της ελευθεροποίησης, της διακίνησης κεφαλαίου, και της φορολογικής μεταρρύθμισης». Όπως σημείωσαν, «τα επιτεύγματα αυτά βοήθησαν την Κύπρο να πετύχει την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004».

Το ΔΣ του Ταμείου χαιρέτισε επίσης, «την προοπτική που διαφαίνεται για λύση του κυπριακού, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την οικονομία», επισημαίνοντας παράλληλα ότι, «η λύση του πολιτικού προβλήματος αποτελεί νέα πρόκληση για την οικονομία της Κύπρου λόγω των σημαντικών διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των οικονομιών των δυο κοινοτήτων».

Σύμφωνα πάντα, με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η έκθεση του ΔΝΤ επαινεί την συνετή πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση και σημειώνει ότι «λόγω του ανοικτού χαρακτήρα της οικονομίας της Κύπρου και της αβεβαιότητας που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι με την ενίσχυση των εσωτερικών θεσμών η Κυπριακή οικονομία θα συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων της». Η έκθεση του Ταμείου εισηγείται ότι ίσως χρειαστεί η Κυβέρνηση να λάβει κάποια επιπλέον μέτρα που θα διασφαλίσουν την μακροοικονομική σταθερότητα της οικονομίας και θα διατηρήσουν την πτωτική πορεία που παρουσιάζει το δημοσιονομικό έλλειμμα, μέσω της θέσπισης ενός συνετού μακροχρόνιου οικονομικού προγράμματος.

Κατά τη συζήτηση της έκθεσης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, ο κύριος Κρέμερς ο οποίος εκπροσωπεί την Κύπρο, τόνισε ότι «τα στοιχεία δείχνουν μια ανοδική πορεία της οικονομίας της Κύπρου κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2002», προσθέτοντας ότι, «μετά την αναμενόμενη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας η Κυπριακή οικονομία δείχνει να είναι σε θέση να καταγράψει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης». Σημείωσε ωστόσο ότι, «αν η παγκόσμια οικονομία επηρεαστεί τελικά από μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη στο Ιράκ που θα επηρεάσει την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η Κύπρος πρέπει να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις στην οικονομία της».