You are here

Θετικές οι αγορές για την ήττα Τσίπρα

28/05/2019 15:40

Μεγάλη μείωση παρουσιάζουν οι αποδόσεις δεκαετών ομολόγων στην Ελλάδα, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ενώ θετικά συνεχίζει να κινείται σήμερα και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Τα 10ετές ομόλογο της Ελλάδας υποχωρεί για πρώτη φορά στο 3,16%, με τον την μεγάλη ήττα που υπέστηκε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το κόμμα έχασε με 9,5 ποσοστιαίες μονάδες από τη Νέα Δημοκρατία.

Η χώρα προχωρεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σε πρόωρες εκλογές στις 7 Ιουλίου, τις οποίες αναμένεται να κερδίσει το κεντροδεξιό κόμμα, εκθρονίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από σχεδόν 4,5 χρόνια.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν πέρασαν απαρατήρητες στους διεθνείς αναλυτές.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η Ελλάδα θα πάει στις κάλπες πριν τη λήξη της θητείας της νυν κυβέρνησης τον Οκτώβριο και με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, η Νέα Δημοκρατία είναι πιθανό να κερδίσει μια σχετική πλειοψηφία εδρών στη Βουλή.

Όπως σημειώνει, η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη και υπήρξε ανθεκτική έναντι της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης στις αρχές του έτους. «Ευθυγραμμιζόμενοι με την αρχική αντίδραση της αγοράς στην ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών, είμαστε θετικοί για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας», γράφει η Goldman Sachs.

Ο κ. Τσίπρας αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετέχει στην άτυπη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, με αντικείμενο την αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.

Το κλίμα επηρέασε θετικά το ελληνικό χρηματιστήριο που έκλεισε χθες με μεγάλα κέρδη 6% και όγκο €173 εκ. ενώ σήμερα κινείται με πιο ήπιους ανοδικούς ρυθμούς.

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο CIIM Γιώργος Θεοχαρίδης αναφέρει ότι υπήρξε μια μικρή μείωση στις αποδόσεις των Ευρωπαϊκών κυβερνητικών ομολόγων, κυρίως της περιφέρειας, μετά τις ευρωεκλογές (λόγω μείωση του ρίσκου).

«Αυτό δείχνει ότι οι αγορές δέχτηκαν θετικά το γεγονός ότι η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο παραμένει στα κινήματα που στηρίζουν την Ευρώπη. Επίσης θετικό είναι και το γεγονός ότι η άνοδος στα ποσοστά για τους ευρωσκεπτικιστές και στα ακροδεξιά κινήματα δεν ήταν τόσο σημαντική ή τουλάχιστον αρκετά μεγάλη για να θέσει την Ευρώπη σε περιπέτειες και προβλήματα», τονίζει.

Περίπου το 70% των εδρών κερδήθηκαν από μη ευρω-σκεπτικιστικά κόμματα.  Αν και οι δύο κυρίαρχες ευρωπαϊκές ομάδες έχασαν σημαντικό μέρος των εδρών τους, αυτές κερδήθηκαν κυρίως από τους φιλελεύθερους (Μακρόν) και τους Πράσινους.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ισπανικών ομολόγων υποχωρούν  στο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ του 0,79%, ενώ το αντίστοιχο ομόλογο της Πορτογαλίας στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,92%.

Σημαντική μείωση σημειώνουν και οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων με το 10ετές λήξης 2025 να υποχωρεί στο 0,71%.

Αύξηση σημειώνεται στις αποδόσεις των ομολόγων της Ιταλίας μετά τις πληροφορίες για επιβολή προστίμου έως και €3,5 δισ. στη Ρώμη από την Κομισιόν για το ψηλό χρέος της.

Της Γεωργίας Χαννή