You are here

Τι αποφασίσθηκε στην ΚΤ για τις Ακάλυπτες επιταγές

30/12/2002 16:47
Οριστικά και αμετάκλητα θα εφαρμοστούν την 1η Φεβρουαρίου οι οδηγίες της ΚΤ που θα διέπουν το νέο καθεστώς της λειτουργίας των ακάλυπτων επιταγών. Για την εκκρεμότητα αναφορικά με τις αλλαγές που θα επέλθουν σε επιμέρους πρόνοιες των Οδηγιών (ποινές) οι οποίες όμως «δεν θα αλλάζουν την φιλοσοφία της δομής και τα θεμέλια τους» ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας διαβεβαίωσε ότι τελεσίδικες αποφάσεις θα ληφθούν στις 20 Ιανουαρίου, σε συνεργασία με τον Έφορο Συνεργατικής Ανάπτυξης.

Μιλώντας ύστερα από ευρεία σύσκεψη που έγινε στην ΚΤ, με την συμμετοχή μελών των επιτροπών Οικονομικών και Νομικών της βουλής, αλλά και εμπλεκόμενων οργανωμένων συνόλων, τόνισε ακόμη ότι για το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών, ενδέχεται να εξεταστεί μια παράταση εφαρμογής των Οδηγιών είτε μέχρι τον Σεπτέμβριο, είτε μέχρι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με σχετική εισήγηση που υποβλήθηκε στη σύσκεψη.

Ο κ. Χριστοδούλου δεν απέκλεισε ακόμη το ενδεχόμενο να υπάρξει «ηπιότερη προσέγγιση του θέματος των ποινών, «αλλά όχι σε βαθμό που να αλλάζει το αποτρεπτικό και το κατασταλτικό περιεχόμενό τους». Ο προβληματισμός για τις αλλαγές αυτές, όπως άφησε σαφώς νοηθεί, προέκυψαν ύστερα από κάποιες κατ’ αρχήν απόψεις που του εξέφρασε η Επίτροπος «Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» - σύμφωνα με τις οποίες «ενδεχομένως κάποιες ποινές να είναι υπερβολικές».

Κατά τη σημερινή σύσκεψη, είπε ο Διοικητής της ΚΤ, τέθηκαν διάφορες εισηγήσεις που στοχεύουν στο να καταστήσουν ηπιότερες τις προβλεπόμενες
ποινές και οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων: Τη μείωση της αυστηρότητας των ποινών, σε σχέση με εκείνους, οι οποίοι θα εκδίδουν ακάλυπτες επιταγές, καθώς και σε σχέση με το χρονικό διάστημα που παρέχεται σε κάποιο που έχει εκδώσει ακάλυπτη επιταγή, προκειμένου να μπορεί να καταθέσει το ποσόν που θα έπρεπε να υπάρχει στο λογαριασμό του αντί σε επτά μέρες, σε δεκαπέντε ή σε 21 ή σε 22 μέρες.

Είπε ακόμη, ότι σε ότι αφορά τις μεταχρονολογημένες, οι Οδηγίες της ΚΤ προβλέπουν έναρξη εφαρμογής 1η Ιουλίου.

«Θα μελετήσω το ενδεχόμενο να επεκταθεί η εφαρμογή τους σύμφωνα με σχετική εισήγηση, αντί την 1η Ιουλίου, την 1η Οκτωβρίου", πρόσθεσε ο κ. Χριστοδούλου, σημειώνοντας πάντως, ότι το χρονοδιάγραμμα σε ότι αφορά τις μεταχρονολογημένες «μπορεί να μην είναι η 1/10/2003, αλλά 1/9/2003».

Του Κυριάκου Κυριακίδη