You are here

Τι είπαν Μαρκίδης - Αυξεντίου

13/02/2002 17:57
Τι λέει ο Γενικός Εισαγγελέας για τη γνωμάτευση

Διευκρινιστικό χαρακτήρα είχε η σημερινή συνάντηση μεταξύ του Γ.Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου, η οποία πραγματοποιήθηκε ύστερα από σχετικό αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας. Μετά την σημερινή συνάντηση, θα αρχίσει η μελέτη του αιτήματος της βουλής και της Κεντρικής Τράπεζας για γνωμάτευση περί παροχής πληροφοριών της ΚΤ προς το νομοθετικό Σώμα για την εξαγωγή συναλλάγματος τη διετία 1999-2000.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαρκίδης, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, η σύσκεψη έγινε με σκοπό αφενός, για να διευκρινιστεί ότι το αίτημα της βουλής και της ΚΤ προς την Γενική Εισαγγελία δεν αφορά τραπεζικό απόρρητο, αφετέρου δε, για να ενημερωθεί η Εισαγγελία για την ακολουθητέα πρακτική και τους τρόπους συλλογής των πληροφοριών για την άδεια εξαγωγής συναλλάγματος.

«Σήμερα έχουμε “φωτισθεί” για το πως εξάγεται συνάλλαγμα από την Κύπρο» ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας και υπό φως του φιλελεύθερου καθεστώτος που καθιέρωσε νομίμως, η Κεντρικής Τράπεζα στα πλαίσια των δικών της εξουσιών. Ούτως ώστε, πρόσθεσε ο κ. Μαρκίδης, να μπορούμε να κρίνουμε ποία στοιχεία (της διαδικασίας) εμπίπτουν στο νόμο για την ΚΤ, ποια δεν εμπίπτουν ή εμπίπτουν σε άλλες διατάξεις του ιδίου νόμου.

Παράλληλα, ο Αλέκος Μαρκίδης επεσήμανε ότι η περίπτωση αυτή δεν αφορά ουδόλως το τραπεζικό απόρρητο, όπως δηλαδή ήταν η περίπτωση της γνωμάτευσης στο αίτημα της Διερευνητικής Επιτροπής. «Η βουλή δεν ζητά από την ΚΤ αποκάλυψη τραπεζικών λογαριασμών, αλλά αποκάλυψη, σε ποίους εδόθη νόμιμα από την ΚΤ – στα πλαίσια της δικής της εξουσίας – άδεια για την εξαγωγή συναλλάγματος», ανέφερε.

Αποσαφηνίζοντας το θέμα και δίνοντας το στίγμα της γνωμάτευσης στο αίτημα βουλής και ΚΤ, ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε: «Αυτό το θέμα έχει σχέση με το απόρρητο των στοιχείων που έχει η Κεντρική Τράπεζα» προσθέτοντας ότι το ερώτημα που προκύπτει είναι «κατά πόσον δικαιούται να τα δώσει στην βουλή ή δικαιούται να τα αρνηθεί, λόγω του δικού της απορρήτου», σύμφωνα με το δικό της νόμο.