You are here

Τι λέει το Economist για την Οικονομία

19/11/2001 07:38
«Υπέρμετρα αισιόδοξες» χαρακτηρίζει τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών για την πορεία της Κυπριακής Οικονομίας το Economist Intelligence Unit. Σε πρόσφατη έκθεση που εξέδωσε μετά την παρουσίαση των φορολογικών προτάσεων της Κυβέρνησης, το EIU -- η θυγατρική εταιρεία του έγκυρου Βρετανικού περιοδικού The Economist, που εξειδικεύεται σε μακροοικονομικές μελέτες για όλες τις χώρες του κόσμου – επισημαίνει ότι η Κυπριακή Οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2.8% το 2002 σε σύγκριση με 4% που αναμένει το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών. Το EIU «βλέπει» επίσης το δημοσιονομικό έλλειμμα να διευρύνεται στο 3.2% το 2002 σε σύγκριση με 2.6% που αναμένει το Υπουργείο. «Ήδη», λέει η έκθεση, «το Υπουργείο αναθεώρησε προς τα πάνω τις φετινές προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα από 1.9% -- στο προενταξιακό πρόγραμμα που κατατέθηκε το Μάιο -- σε 2.6%». Το EIU βασίζει τις προβλέψεις για το έλλειμμα στην εκτίμηση ότι αντιπολιτευτικές πιέσεις θα αναγκάσουν την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει το φορολογικό πακέτο με τρόπο που να μειώνει τα εισοδήματα αντί να τα αφήνει σταθερά, όπως θα ήθελε η Κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό το EIU επιμένει ότι θα αυξηθεί στο 3.6%, λόγω της σταδιακής αύξησης του ΦΠΑ το 2002 από 10% σε 15%. Η αύξηση του πληθωρισμού, λέει η έκθεση, θα δέσει τα χέρια της Κεντρικής Τράπεζας η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια το 2002 για να τον περιορίσει. Επομένως, οι πρόσφατες μειώσεις των επιτοκίων που επιστρατεύτηκαν για αναπτυξιακούς λόγους θα αντιστραφούν καθώς ο πληθωρισμός θα επανέλθει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Νομισματικής αρχής.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν πάντως και οι πολιτικές εκτιμήσεις του EIU: «Βλέπει» την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2005 και τις Τουρκικές απειλές για προσάρτηση ως μπλόφα.