You are here

Τρέχει να κλειδώσει χαμηλά επιτόκια η Κύπρος

23/04/2019 14:15

Την πρόθεση της να εκδώσει δύο ομόλογα, 30 και 5 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση, επιδιώκοντας την αξιοποίηση των ιδιαίτερα ευνοϊκών συνθηκών που υπάρχουν στις αγορές ομολόγων και να κλειδώσει τις ιστορικά χαμηλές αποδόσεις που απολαμβάνουν σήμερα τα κρατικά ομόλογα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Κυπριακή Δημοκρατία  θα προχωρήσει στην έκδοση 30-ετούς ομολόγου ενώ θα προχωρήσει παράλληλα σε έκδοση ομολόγου 5 χρόνων.

Την έκδοση είχε προαναγγείλει πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης για την πλήρη αποπληρωμή του ρωσικού δανείου ύψους €1,6 δισ.

Το ύψος της έκδοσης που θα πραγματοποιηθεί αύριο υπολογίζεται στο €1,5 δισ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, η Κυπριακή Δημοκρατία με βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας ΒΒΒ-/σταθερό (Standard & Poor’s), Ba2/σταθερο (Moody’s), BBB-/σταθερό (Fitch) και BBBL (DBRS) έδωσε όρους εντολής στις τράπεζες Barclays, Deutsche Bank, Goldman Sachs International, J.P. Morgan, Morgan Stanley and Societe Generale για την εκτέλεση έκδοσης των πιο κάτω ομολόγων της Δημοκρατίας (ΕΜΤΝ):

-5-ετές ομόλογο λήξης 2024 (euro)

-30-ετές ομόλογο λήξης 2049 (euro)

Στο παρελθόν, με τις εκδόσεις ομολόγων αποπληρώθηκαν πρόωρα κάποια δάνεια όπως του ΔΝΤ αλλά και εγχώρια ομόλογα που είχαν κυρίως τράπεζες.

Η έκδοση πραγματοποιείται υπό το φως σταθερά θετικής δημοσιονομικής πορείας, πλην της μεγάλης ανατροπής που έφεραν στα δημοσιονομικά δεδομένα οι εξελίξεις το 2018 στον συνεργατισμό.

Η Κύπρος κατέγραψε έλλειμμα €990 εκ. το 2018 ή 4,8% του ΑΕΠ έναντι πλεονάσματος €344 εκ. ή 1,8% του ΑΕΠ το 2017.

Στα αποτελέσματα για την Κύπρο συμπεριλαμβάνεται μη επαναλαμβανόμενη δαπάνη ύψους €1.725 εκ. που αφορά στο κόστος της συμφωνίας Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας με την Ελληνική Τράπεζα.

Όπως ανακοίνωσε η Cystat, εξαιρουμένου του κόστους της συμφωνίας αυτής, το δημοσιονομικό ισοζύγιο για το έτος 2018 καταγράφει πλεόνασμα που ανέρχεται στα €735,5 εκ. ή 3,5% στο ΑΕΠ.

Γ.Χ.