You are here

Τρέχουν για επενδυτική προώθηση Κύπρου

09/10/2019 15:46

Την προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικός προορισμός αλλά και την εξυπηρέτηση των Κυπρίων επιχειρηματιών σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας αλλά και της Ρωσίας, συζήτησαν σήμερα οι Οργανισμοί του ΚΕΒΕ και του Invest Cyprus με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και Εμπορίου. Οι δύο Οργανισμοί δεσμεύτηκαν να πραγματοποιήσουν μια μελέτη με τους προορισμούς αυτούς, όπου διακινείται το 50% του παγκόσμιου πλούτου και όπου η Κύπρος έχει μικρή παρουσία.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης είπε πως κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν τρόποι με τους οποίους η εξυπηρέτηση των Κύπριων επιχειρηματιών στο εξωτερικό, αλλά και η προβολή της Κύπρου ως επενδυτικός προορισμός μπορεί να αναβαθμιστεί. Όπως σημείωσε, υπάρχουν περιοχές ανά το παγκόσμιο όπου η παρουσία της Κύπρου είναι ελάχιστη και σε αυτή τη σύσκεψη εξετάστηκαν τρόποι ενδυνάμωσης των εμποροεπιχειρηματικών και εμποροβιομηχανικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και αυτών των χωρών.
 
Ερωτηθείς ποιες χώρες είναι αυτές, ο κ. Αγκαστινιώτης είπε πως οι περιοχές που εξετάζονται είναι η Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, η Σαγκάη της Κίνας, το Βιετνάμ, η Ινδία και πιθανόν και άλλες χώρες και περιοχές στις οποίες δεν υπάρχουν μόνιμες κυπριακές αποστολές και ο ιδιωτικός τομέας προσπαθεί να δημιουργήσει ένα τέτοιο περιβάλλον που να εξυπηρετεί καλύτερα τους Κύπριους επιχειρηματίες και να προβάλλει τη χώρα μας ως επενδυτικό προορισμό.
 
Σε ερώτηση για τους τομείς στους οποίους θα δοθεί έμφαση, ο κ. Αγκαστινιώτης ανέφερε πως είναι οι τομείς του εμπορίου, των εισαγωγών και εξαγωγών και των υπηρεσιών. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη θετική αντιμετώπιση που είχαν οι δύο Οργανισμοί από τους Υπουργούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Οργανισμού Invest Cyprus Μιχάλης Μιχαήλ είπε πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλά για αναβάθμιση του ονόματος της Κύπρου στο εξωτερικό και αυτή τη στιγμή είναι η ώρα για να γίνει το κάτι παραπάνω. «Η σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο και τους Υπουργούς ήταν για να δούμε τρόπους με τους οποίους οι δύο οργανισμοί που κατά κύριο λόγο ασχολούνται με την προώθηση και την επιχειρηματικότητα στο εξωτερικό, μπορούν να ενδυναμώσουν και να πάρουν τη χώρα μας ένα επίπεδο πιο πάνω», είπε.
 
Ο κ. Μιχαήλ ανέφερε πως οι δύο οργανισμοί δεσμεύτηκαν ενώπιον του Προέδρου να ετοιμάσουν μια εμπεριστατωμένη μελέτη με σημαντικούς προορισμούς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση και να προωθηθεί η κυπριακή παρουσία. Οι χώρες αυτές αφορούν κυρίως την περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας, όπου η Κύπρος αυτή τη στιγμή είναι απούσα, και όπου διοχετεύεται το 50% του παγκόσμιου πλούτου.
 
«Σε λίγες μέρες θα φέρουμε μια μελέτη στην οποία θα δείχνουμε ακριβώς με ποιο τρόπο θα υλοποιήσουμε αυτό το στόχο που έχουμε βάλει για προώθηση της Κύπρου πολύ περισσότερο από ό,τι κάναμε μέχρι σήμερα», είπε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μιχαήλ είπε πως για να υλοποιηθεί ο στόχος αυτός χρειάζονται χρήματα από το κράτος, κάτι που και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατανοεί και συμφωνεί ότι το κράτος θα πρέπει να έρθει αρωγός. Με αυτόν τον τρόπο, τόνισε, θα βοηθηθούν όλοι οι Κύπριοι επιχειρηματίες.