You are here

Τρέχουν να κλείσουν τα παραθυράκια στον ΦΠΑ ακινήτων

16/04/2018 17:19

Πίσω από τις κλειστές πόρτες της επιτροπής οικονομικών της βουλής οι νομοθέτες που ψήφισαν τον νόμο για την επιβολή ΦΠΑ 19% σε αγοραπωλησίες οικοπέδων στο πλαίσιο εμπορικής δραστηριότητας, τρέχουν για να κλείσουν τα παραθυράκια που δυσκολεύουν την εφαρμογή του.

Η επιτροπή οικονομικών συζήτησε σήμερα σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, την πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου εκ μέρους της επιτροπής, σε σχέση με περιπτώσεις μίσθωσης ή ενοικίασης ακίνητης ιδιοκτησίας από επιχειρηματίες.

Πριν από μερικές εβδομάδες, κατά την παρουσίαση της πρότασης νόμου που διαμορφώθηκε σε συνεννόηση με την εκτελεστική εξουσία, βουλευτές έκαναν λόγο για εξυπηρέτηση συμφερόντων συγκεκριμένων επενδυτών.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, πράξη μίσθωσης ή και ενοικίασης ακίνητης ιδιοκτησίας, σε πρόσωπο υποκείμενο στο ΦΠΑ για σκοπούς άσκησης φορολογητέας επιχειρηματικής δραστηριότητας για την οποία καταβάλλεται ΦΠΑ, δεν θα υπόκειται στην καταβολή μεταβιβαστικών τελών κατά την εγγραφή της στο τμήμα κτηματολογίου.

Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, για αγορά ακινήτου που υπόκειται σε επιβολή ΦΠΑ 19% δεν απαιτείται καταβολή μεταβιβαστικών τελών, ωστόσο στις περιπτώσεις μίσθωσης ή ενοικίασης ακίνητης ιδιοκτησίας τα μεταβιβαστικά τέλη καταβάλλονται , παρόλο που έχει καταβληθεί ΦΠΑ για σκοπούς άσκησης φορολογητέας επιχειρηματική δραστηριότητας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη μετά το πέρας της συνεδρίας, αναμένεται να κατατεθεί πλέον νέα πρόταση νόμου βάσει της οποία θα επιβάλλεται ΦΠΑ 19% σε πράξεις μίσθωσης, χωρίς να καταβάλλονται μεταβιβαστικά τέλη, όπως γίνεται και στις περιπτώσεις αγοράς ακινήτου.

Ο κ. Περδίκης, δήλωσε ότι το κίνημα δεν πρόκειται να δεχτεί δια τη διαδικασίας της μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, «να τη βγάζει καθαρή ο οποιοσδήποτε developer ή επιχειρηματίας». Σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από το μίσθωμα σε επιχειρήσεις στις οποίες εμπλέκεται και η εκκλησία «κι εμείς δεν θα είμαστε σύμφωνοι να ζημιώσει το δημόσιο για να εξυπηρετηθεί ο οποιασδήποτε επιχειρηματίας» σημείωσε.

Προς επιστροφή ΦΠΑ για αγορά οικοπέδου προς ιδιοκατοίκηση

Ενώπιον της επιτροπής οικονομικών τέθηκε επίσης, προσχέδιο νομοσχεδίου που αφορά στην καταβολή μειωμένου ΦΠΑ για αγορά γης για σκοπούς ιδιοκατοίκησης.

Μέλη της επιτροπής οικονομικών είχαν ζητήσει παλαιότερα, όπως υπάρξει παράλληλη ρύθμιση για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις κατά την ψήφιση της νομοθεσίας αναφορικά με την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ 19%.

Με βάση το προσχέδιο, προβλέπεται επιστροφή υπό μορφή χορηγίας του 14% του ΦΠΑ που επιβλήθηκε στην αξία της αγοράς γης, σε δικαιούχο για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή 5% για ανέγερση κατοικίας. Η ρύθμιση, σύμφωνα με το προσχέδιο, θα εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις που αίτηση δεν υπερβαίνει τα 5 έτη από την ημερομηνία αγοράς της γης.

Σκοπός της ρύθμισης είναι η διόρθωση της στρέβλωσης που προκύπτει όταν κάποιος προχωρήσει στην αγορά σπιτιού ή διαμερίσματος για πρώτη κατοικία επωφελείται του συντελεστή ΦΠΑ 5%, ενώ όταν πρόκειται για αγορά οικοπέδου για ιδιοκατοίκηση καταβάλλεται ΦΠΑ 19%.

Το νομοσχέδιο, αναμένεται να κατατεθεί από την κυβέρνηση σε συνεργασία με την επιτροπή οικονομικών, για τη διαμόρφωσή του.

Της Μαρίας Χαμπή