You are here

Τρία εκατ. σε ιδιώτες για μελέτες από ΥΠΟΙΚ

03/01/2023 06:34

Ποσό που αγγίζει τα €3 εκατ. θα δαπανήσει το 2023 το Υπουργείο Οικονομικών, για την αγορά υπηρεσιών, μελέτες και συνεργασία με εμπειρογνώμονες, για την υλοποίηση οκτώ σημαντικών έργων και δράσεων του.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο θα χρησιμοποιήσει τη μίσθωση υπηρεσιών από ιδιώτες σε οκτώ περιπτώσεις σημαντικών έργων, μεταξύ των οποίων η μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ, η αξιοποίηση του χώρου της Κρατικής Έκθεσης και η δημιουργία Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων.

Τη μερίδα του λέοντος των χρημάτων που θα δαπανήσει το υπουργείο, υπολογίζεται ότι θα δοθούν για την αγορά υπηρεσιών από εμπειρογνώμονες και νομικούς για την εξεύρεση επενδυτών για αξιοποίηση του χώρου της Κρατικής Έκθεσης, αλλά και κρατικών περιουσιακών στοιχείων της περιοχής Τροόδους.

Το σχετικό κονδύλι προϋπολογίσθηκε στο €1,3 εκατ., ενώ το υπόλοιπο κονδύλι ύψους €1.5 εκατ. περίπου, υπολογίζεται να διατεθεί για την αγορά υπηρεσιών εμπειρογνωμόνων για την υλοποίηση των άλλων έξι σημαντικών έργων και δράσεων.

Αγορά υπηρεσιών για κρατική έκθεση

Κονδύλι για την αγορά συμβουλευτικών και νομικών υπηρεσιών, για όλα τα στάδια της διαδικασίας εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τον χώρο της Κρατικής Έκθεσης, έχει περιλάβει στον προϋπολογισμό του 2023, το Υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, οι εμπειρογνώμονες θα βοηθήσουν από τον καταρτισμό των εγγράφων του διαγωνισμού, μέχρι και το στάδιο της υπογραφής της συμφωνίας με στρατηγικό επενδυτή, λόγω της έλλειψης τεχνογνωσίας του δημοσίου στη διαχείριση διαδικασίας σε τόσο μεγάλης εμβέλειας έργα.

Η συμβολή των συμβούλων κρίνεται καταλυτική καθότι, απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις στο αντικείμενο της ανάπτυξης συμπεριλαμβανομένου και του μοντέλου διακυβέρνησης που θα ακολουθηθεί, τον τρόπο υλοποίησης του έργου και το βέλτιστο τρόπο χρηματοδότησης, τη διενέργεια διαβουλεύσεων με ενδιαφερόμενους επενδυτές, εξέταση των εισηγήσεων σε ότι αφορά την παροχή κινήτρων για προσέλκυση δυνητικών χρηστών και επενδυτών κλπ, σύμφωνα με ενημέρωση της Βουλής από τον Υπουργό Οικονομικών.

Όσον αφορά την αξιοποίηση συγκεκριμένων κρατικών περιουσιακών στοιχείων της περιοχής Τροόδους μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης, το Υπουργείο αναφέρει ότι έχει υπογραφεί σύμβαση για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών με την KPMG Ltd, αναφορικά με τις αναλύσεις, την προετοιμασία και τη διεξαγωγή διαδικασίας εξεύρεσης ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση, εκκρεμεί εξέταση/έγκριση τροποποιήσεων της σύμβασης με τους συμβούλους, από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων.

Στα σκαριά η μονάδα εφαρμογής κυρώσεων στη Ρωσία

Για τη σύσταση και λειτουργία της Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων (ΕΜΕΚ), η οποία θα διασφαλίσει την πληρέστερη και αποτελεσματική εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και κυρώσεων που επιβάλλονται από ΕΕ, στη Κυπριακή Δημοκρατία, έχει περιληφθεί κονδύλι στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών για την αγορά υπηρεσιών από εμπειρογνώμονες που θα αναλάβουν την υλοποίηση του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για σύσταση και λειτουργία της ΕΜΕΚ λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο, με αφορμή κυρώσεις που επιβλήθηκαν από ΕΕ εναντίον της Ρωσίας και Ρώσων ολιγαρχών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν και κάποιοι με κυπριακά διαβατήρια.

Η μονάδα θα έχει μεταξύ άλλων το συντονιστικό ρόλο για την εφαρμογή στη Δημοκρατία των κυρώσεων και των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται από ΕΕ και ΟΗΕ σε χώρες και σε πρόσωπα.

Πιο συγκεκριμένα θα έχει την εξουσία να συλλέγει πληροφορίες και στοιχεία από τα υπουργεία, τμήματα και υπηρεσίες, που αφορούν περιουσιακά στοιχεία φυσικών ή νομικών προσώπων που περιλαμβάνονται σε λίστες κυρώσεων και να ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές για τυχόν παρεκκλίσεις.

Μετεξέλιξη ΚΕΔΙΠΕΣ σε Αρχή Διαχείρισης

Ακόμα ένα μεγάλο έργο που το Υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει κονδύλια, είναι η ετοιμασία μελέτης για την μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ σε Εθνική Αρχή Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων, με στόχο την υλοποίηση του Σχεδίου Ενοικίου έναντι Δόσης.

Η μελέτη θα προωθηθεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μαζί με το αίτημα για τη μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Υπενθυμίζεται ότι οι όροι εντολής της ΚΕΔΙΠΕΣ, η οποία αδειοδοτήθηκε τον Αύγουστο του 2018 ως Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων, αφορούν μόνο την εκκαθάριση των ΜΕΔ της πρώην ΣΚΤ, ενώ δεν επιτρέπεται να προχωρήσει σε απόκτηση άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Με τη μετεξέλιξη της σε εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, θα έχει το δικαίωμα, υπό προϋποθέσεις, να αγοράζει χαρτοφυλάκια ΜΕΔ, από πιστωτικά ιδρύματα ή από άλλες εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

Αγορά υπηρεσιών για επενδύσεις και ασφαλιστικές

Έχει επίσης περιληφθεί κονδύλι €3 εκατ. για την αγορά υπηρεσιών για τη διαμόρφωση πλαισίου επενδυτικής πολιτικής ρευστών διαθεσίμων, όπως αυτή αναφέρεται στη νομοθεσία του περί Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους Νόμου του 2012 μέχρι 2016, κατόπιν σχετικών συστάσεων όπως αυτές έχουν διατυπωθεί από την Ελεγκτική Υπηρεσία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, το πλαίσιο συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση απόδοσης και διαχείρισης κινδύνων της επένδυσης των πλεονασμάτων των ρευστών διαθεσίμων με ασφαλή και επικερδή τρόπο.

Ακόμα περιλήφθηκε κονδύλι για την αγορά υπηρεσιών του Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων για τις ανάγκες της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Σημειώνεται ότι ο ρόλος του Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων (ΥΠΔ) είναι αναγκαίος γιατί, παρέχει σχετικές συμβουλές και συστάσεις προς την ΥΕΑΕ και ενεργεί ως σημείο επικοινωνίας για την ΥΕΑΕ για ζητήματα που σχετίζονται με την επεξεργασία πραγματοποιώντας διαβουλεύσεις όπου χρειάζεται.

Περαιτέρω κονδύλι θα διατεθεί και για την αγορά νομικών υπηρεσιών για τις ανάγκες της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Τέλος, περιλήφθηκαν πιστώσεις που προγραμματίζονται να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση δράσεων που συμπεριλαμβάνονται στην Εθνική Στρατηγική για τη προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και της χρηματοοικονομικής παιδείας στην Κύπρο.

Της Ελένης Χαραλάμπους