You are here

Τρικλοποδιά στην οικονομική ανάπτυξη

15/11/2001 03:40
Σοβαρούς κινδύνους για την ανάπτυξη της Κυπριακής Οικονομίας ελλοχεύει η αναμενόμενη μείωση του τουριστικού ρεύματος προς το νησί το 2002. Το ενδεχόμενο της μείωσης παραδέχθηκε την Τετάρτη ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης μετά το πέρας των επαφών του με Βρετανούς και άλλους τουριστικούς πράκτορες στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τον κ. Ρολάνδη η μείωση των συνολικών αφίξεων προβλέπεται να φθάσει του χρόνου το 10-20%.

Δεδομένης της εξαιρετικά μεγάλης συμβολής (22%) που έχει ο τουρισμός στο Κυπριακό ΑΕΠ (ΛΚ 5,1 δις), πιθανή μείωση του τουριστικού ρεύματος στο νησί κατά 20% θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις που έκανε χθες ο Υπουργός, πιθανή συρρίκνωση της τουριστικής βιομηχανίας κατά 20% αντιστοιχεί με απώλειες ΛΚ 140 εκατομμυρίων σε εισοδήματα. Το ποσό αυτό είναι πολύ μεγάλο σε σύγκριση με το μικρό μέγεθος της Κυπριακής Οικονομίας. Οι απώλειες εισοδημάτων από τον τουρισμό δεν αποκλείεται να πλησιάσουν μέχρι και το 3% του Κυπριακού ΑΕΠ ανατρέποντας τα αναπτυξιακά πλάνα του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης.

Η τεχνοκρατική ομάδα του Υπουργείου Οικονομικών αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Οικονομίας το 2002 θα ανέλθει στο 4%. Εντούτοις, η συρρίκνωση της τουριστικής βιομηχανίας θα ανατρέψει τα δεδομένα σε βαθμό που να αναγκάζει το Υπουργείο να αναθεωρήσει τις αρχικές προβλέψεις. Ήδη, η μείωση της τουριστικής κίνησης στο νησί μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου οδήγησαν τους τεχνοκράτες του Υπουργείου σε αναθεώρηση των προβλέψεων για το 2001. Αν και το Υπουργείο Οικονομικών ανέμενε ότι η φετινή ανάπτυξη θα έφθανε το 4.5%, οι αλυσιδωτές οικονομικές επιδράσεις των τρομο-κτυπημάτων «χαμήλωσαν» τις προβλέψεις (κάτω από το 4%).