You are here

Τριμελής και Διάταγμα για σπάσιμο απορρήτου

22/03/2004 14:53

· Χρυσή τομή στην Επ. Οικονομικών

· Αρχές Απριλίου ο νόμος για φοροαμνηστία


Διάταγμα δικαστηρίου και ανεξάρτητη τριμελής επιτροπή αποτελούν τη διπλή επιλογή με την οποία κατοχυρώνεται πλέον θεσμικά η δυνατότητα του διευθυντή του ΤΕΠ για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Σε σημερινή συνεδρία της η Επιτροπή Οικονομικών ολοκλήρωσε τη συζήτηση για τη ρύθμιση της φορολογικής αμνηστίας μυστικών λογαριασμών και την άρση του τραπεζικού απορρήτου για πάταξη της φοροδιαφυγής, . Δδίνοντας λύση στο αδιέξοδο που δημιούργησε η γνωμάτευση της Εφόρου Προσωπικών Δεδομένων με την οποία έθεσε στο περιθώριο τη δημιουργία Κεντρικού Μητρώου στην Κεντρική Τράπεζα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Χρυσοστόμου, συμφωνήθηκε όπως συσταθεί τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από το Γενικό Λογιστή, τη Γενικό Ελεγκτή, και την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία θα δέχεται τα αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών από το διευθυντή του Φόρου Εισοδήματος. Σε περίπτωση που το αίτημα κριθεί δικαιολογημένο τότε θα μεταβιβάζεται η έγκριση προς τις τράπεζαες για παροχή των στοιχείων αυτών, με τα τραπεζικά ιδρύματα να είναι υποχρεωμένα εντός 5 ημερών να δώσουν απάντηση, σύμφωνα με τις πρόνοιες της προτεινόμενης νομοθεσίας.

Κατά δεύτερον, ο διευθυντής του ΤΕΠ θα έχει πλέον τη δυνατότητα να καταφύγει στο δικαστήριο και να ζητά διάταγμα (ex-parte) για άνοιγμα λογαριασμού. Με την πρόνοια αυτή αντικαθίσταται η χρονοβόρα διαδικασία διατάγματος, η οποία αφορούσε μέχρι σήμερα ποινικές πτυχές στις οποίες θα έπρεπε να παραστεί και ο ενδιαφερόμενος του οποίου εζητήτο το άνοιγμα του λογαριασμού του με δικαίωμα υπεράσπισης. Με το ex-parte που αποτελεί μονομερή ενέργεια έκδοσης διατάγματος θα πρέπει ο έφορος να υποβάλει τεκμηριωμένα στοιχεία στη βάση των οποίων θα αποφασίσει το δικαστήριο ενώ ο πολίτης του οποίου ζητείται το άνοιγμα του λογαριασμού δεν έχει τη δυνατότητα εκπροσώπησης στο δικαστήριο.

Πρόστιμα για τράπεζες

Σε περίπτωση άρνησης των τραπεζών να δώσουν στοιχεία (επικαλούμενες το απόρρητο) τότε θα υπάρχουν ποινές, οι οποίες ωστόσο θα αποφασισθούν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες και θα τεθούν προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών. Όπως διευκρίνισε ο Άριστος Χρυσοστόμου, οι υπό διερεύνηση υποθέσεις δεν θα τύχουν των ευεργετημάτων της νέας νομοθεσίας, που θα τεθεί σε ισχύει την 1/1/2005, μετά τη ρύθμιση της φορολογικής αμνηστίας των μυστικών λογαριασμών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι υποθέσεις αυτές ανέρχονται στις 11 χιλιάδες και αφορούν διαφυγόντες φόρους που υπολογίζονται γύρω στα £15 εκ.

Η φορολογική αμνηστία θα καλύψει και τους πολίτες που δεν υπέβαλαν μέχρι σήμερα φορολογική δήλωση σύμφωνα με την κατ’ αρχήν απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών.

Στις 2 Απριλίου ο νόμος

Η φορολογική αμνηστία για τους μυστικούς λογαριασμούς σημειώνεται, θα τεθεί σε ισχύ με την ψήφιση του νόμου που υπολογίζεται να γίνει στις 2 Απριλίου και θα εφαρμοσθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Τους πρώτους 3 μήνες η φορολογία θα είναι 5% και για το υπόλοιπο διάστημα μέχρι το Δεκέμβριο 6,5%. Έτσι όσοι φορολογούμενοι δεν δήλωναν μέχρι σήμερα τα εισοδήματά τους ή απέκτησαν ακίνητη ή κινητή περιουσία χωρίς να το δηλώσουν στο Φόρο Εισοδήματος θα μπορούν τώρα να τύχουν των ευεργετημάτων της νομοθεσίας. Από τις πρόνοιες αναμένεται να επωφεληθούν όσοι έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό και επιθυμούν να τα νομιμοποιήσουν προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για οικονομικές δραστηριότητες στην Κύπρο ή και το εξωτερικό και για όσους έχουν μυστικούς λογαριασμούς και θέλουν να τους νομιμοποιήσουν.

Του Κυριάκου Κυριακίδη