You are here

Βαριές σκιές σε πολλούς από Κ. Πετρίδη

26/01/2021 20:13

Είπε και αποκάλυψε πολλά  κατά την κατάθεσή του στην Ερευνητική Επιτροπή ο νυν υπουργός Οικονομικών και τέως Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης. Η κατάθεση του Υπουργού δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα από την Ερευνητική Επιτροπή. Η κατάθεση Πετρίδη δόθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2020, με τη σημείωση ότι διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών από το Μάιο του 2017 έως το Δεκέμβριο του 2019.

Όπως είπε, ουδέποτε υπήρξε θιασώτης του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ). Παραδέχθηκε ωστόσο ότι ενέκρινε επίσπευση σε 27 περιπτώσεις επενδυτών, εκ των οποίων οι 18 αφορούσαν μετόχους και διευθυντικά στελέχη διεθνούς φήμης εταιρείας, όπως είπε.

Απαντώντας, σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής, ο κ. Πετρίδης έκανε λόγο για κενά στο πρόγραμμα και αυξημένο αριθμό αιτήσεων από άτομα υψηλού ρίσκου ενώ ανέφερε ότι έγινε δέκτης αρκετών πιέσεων ακόμη και από Ευρωβουλευτή και βουλευτή.

Ο κ. Πετρίδης, ο οποίος ανέγνωσε γραπτή κατάθεση και στη συνέχεια απάντησε και στις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής, παραδέχτηκε ότι η έκβαση του ΚΕΠ, ανέτρεψε εν μέρει την «εξαιρετική εικόνα που με κόπο και ωφέλιμες πολιτικές είχαμε κτίσει από το 2013».

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, η αξιοπιστία της Κύπρου επλήγη γιατί κατά πρώτο λόγο πολιτογραφήθηκαν άτομα ύποπτου ιστορικού και κατά δεύτερο λόγο δημιουργήθηκε διεθνώς η αντίληψη ότι η Κύπρος «πουλά διαβατήρια», κάτι που δημιούργησε και πολιτικό-νομικό θέμα στις σχέσεις της Κύπρου με την ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, από την κατάθεση του κ. Πετρίδη ξεχωρίζουν τα ακόλουθα:

● Με την ανάληψη των καθηκόντων του στο ΥΠΕΣ διαπίστωσε ότι ότι υπήρχαν πολλές προβληματικές πτυχές και πολλά κενά στο πρόγραμμα.

● Τους πρώτους μήνες υποβαλλόταν αυξημένος αριθμός αιτήσεων από άτομα υψηλού ρίσκου, όπως Πολιτικά Εκτεθειμένα Άτομα (ΠΕΠ), καθώς και από πρόσωπα που κατάγονταν από χώρες που συνδέονταν με ευρωπαϊκές ή διεθνείς κυρώσεις, ή διαφθορά, όπως Ιράν, Συρία, Αφγανιστάν.

● Είχε δημιουργηθεί μια μεγάλη «βιομηχανία» συμφερόντων και άντλησης επενδυτών, κάτι που, καθιστούσε πολύ δύσκολη και την εκ των υστέρων προσπάθεια διόρθωσης των κακώς εχόντων.

● Στο πρόγραμμα υπήρχαν πολύ σημαντικά κενά όσον αφορά τους μηχανισμούς δέουσας επιμέλειας εκ μέρους του κράτους, αφού, όπως ανέφερε, πριν την ανάληψη των καθηκόντων του, ο έλεγχος περιοριζόταν στην υποβολή λευκού ποινικού μητρώου, και στην ανταλλαγή πληροφοριών με τις αρχές ασφαλείας του κράτους και στον έλεγχο μέσω διαδικτύου.

● Αναφέρθηκε λεπτομερώς στον έλεγχο από οργανισμούς και εποπτικές αρχές για καταπολέμηση ύποπτων συναλλαγών και τη σχετική νομοθεσία, λέγοντας πως «εκ των πραγμάτων προκύπτουν σοβαρά θέματα όσον αφορά την τήρηση της» τόσο για τις οντότητες τις οποίες καλύπτει, όσο και για τις Εποπτικές Αρχές που ορίζονται δυνάμει του Νόμου. Το ΥΠΕΣ, πρόσθεσε, ουδέποτε θα μπορούσε να αποτελεί επόπτη των εν λόγω οντοτήτων, όπως για παράδειγμα των τραπεζών.

● Άφησε αιχμές κατά της Βουλής που έκανε πιο ελαστικούς του κανονισμούς που ενέκρινε το 2019 το Υπουργικό Συμβούλιο.

● Υπήρχαν έντονες ενστάσεις και πιέσεις από τους παρόχους και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

● Άφησε αιχμές και κατά του Υπουργείου Οικονομικών για ελλιπή έλεγχο και ανέφερε ότι το 2018 αποφασίστηκε, μετά από δική του επιμονή, ο πλήρης διαχωρισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ ΥΠΕΣ και ΥΠΟΙΚ. «Το ΥΠΟΙΚ δεν θα έστελνε απλώς απόψεις αλλά θα ήταν υπεύθυνο για τον έλεγχο των οικονομικών κριτηρίων που αφορούν το πρόγραμμα».

● Υπήρχε τεράστιος αριθμός παρόχων που πίεζαν για επιτάχυνση των αιτήσεων εξέτασης, καθώς, σύμφωνα με την αντίληψη που αποκόμισε, «υπήρχε ένας μεγάλος ανταγωνισμός για την εξασφάλιση επισπεύσεων, είτε τηλεφωνικώς είτε με την αποστολή γενικόλογων και ατεκμηρίωτων επιστολών».

● Από την ‘βιομηχανία’ που δημιούργησε το ΚΕΠ επωφελούνταν άτομα που προέρχονταν από όλο το πολιτικό τοπίο.

● Παρατηρήθηκε το φαινόμενο βουλευτές να έχουν δικηγορικά γραφεία ή εταιρείες ανάπτυξης γης και να σχετίζονται την ίδια ώρα με υπηρεσίες για το ΚΕΠ
● «Τα λεφτά ήταν πολλά» ανέφερε ο κ. Πετρίδης.

● Σε μια περίπτωση άτομα που τον συνάντησαν στο γραφείο του, ζητούσαν την πολιτογράφηση ατόμου το οποίο ήταν σε λίστα κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσάρτηση της Κριμαίας. Ο ένας εκ των δύο έφτασε στο σημείο να τον αποκαλέσει «σχεδόν» ότι ήταν «προδότης και θα έβλαπτε τις σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας,

● Το ενόχλησαν ένας πρώην ευρωβουλευτής, ένας πρώην βουλευτής, και ένα μέλος διαφορετικού πολιτικού γραφείου κόμματος και ένα πολύ γνωστό δικηγορικό γραφείο, γιατί οι αιτήσεις είχαν απορριφθεί.

● Γνωστός δικηγόρος τον απείλησε ότι θα τον καταγγείλει στο Προεδρικό.

● Υπήρξε περίπτωση παρεμβολής Μητροπολίτη, στη συνέχεια όμως η ΚΥΠ ανακάλυψε ότι ο υποψήφιος να πολιτογραφηθεί διατηρούσε καζίνο στα κατεχόμενα και εμπλεκόταν το όνομα σε ιστορίες που αφορούσαν τσιγάρα και λαθρεμπόριο.

Επισυνάπτεται η κατάθεση του ΥΠΟΙΚ.