You are here

Βασικός πυλώνας οικονομίας τα επενδυτικά ταμεία

17/02/2021 13:42

Το συνεχές ενδιαφέρον επενδυτικών ταμείων, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, για εγγραφή και λειτουργία μέσω Κύπρου, είναι η σημαντικότερη απόδειξη ότι η χώρα αποτελεί πλέον ένα υπολογίσιμο και ελκυστικό ευρωπαϊκό προορισμό για διαχειριστές Ταμείων και εξειδικευμένους στον τομέα συμβούλους.  

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Cyprus Investment Funds Association (CIFA), η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Συνέλευση αν και  πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω της κατάστασης που έχει προκαλέσει η πανδημία, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των μελών του CIFA και όχι μόνο. Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω της μεγάλης ανάπτυξης που καταγράφει ο τομέας τα τελευταία χρόνια, ο Σύνδεσμος πλέον αριθμεί πέραν των 370 νομικών και φυσικών μελών.

Όπως ανέφερε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του CIFA, Ανδρέας Γιασεμίδης, το 2020 συνεχίστηκαν οι προσπάθειες για προώθηση του τομέα στο εξωτερικό, έστω και κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες και φάνηκε πρακτικά πως η Κύπρος αποτελεί ένα ευρωπαϊκό προορισμό επιλογής για τα επενδυτικά ταμεία.

Το 2020 υπήρξε συνεχής αύξηση των αιτήσεων για αδειοδότηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Όπως ανέφερε σε χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Θεοχαρίδης, γύρω στις 50 αιτήσεις από επενδυτικούς οργανισμούς εκκρεμούν σήμερα για έγκριση από την εποπτική Αρχή. Πρόσθεσε επίσης πως η Κεφαλαιαγορά μελετά διάφορες ενέργειες, οι οποίες θα ενισχύσουν την εποπτεία και θα ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερο τη διαφάνεια, κάνοντας τη χώρα ακόμα πιο ελκυστική στα μάτια των επενδυτών. 

Η κάθοδος επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο συνεπάγεται με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία, όπως αύξηση φορολογικών εσόδων, δημιουργία νέων εξειδικευμένων θέσεων εργασίας και προσέλκυση αλλοδαπών στελεχών υψηλής εισοδηματικής στάθμης.

Όπως ενδεικτικά ανέφερε στον δικό του χαιρετισμό ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Κυριάκος Ιορδάνου, ο τομέας των επενδυτικών ταμείων αποτελεί μία από τις προμετωπίδες της κυπριακής οικονομίας και μέσω της συνεργασίας των δύο Συνδέσμων, ο στόχος είναι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.

Τη σημασία του τομέα στην προσπάθεια για προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα, υπερθεμάτισε και ο CEO του Invest Cyprus, Γιώργος Καμπανέλλας, σημειώνοντας πως τα επενδυτικά ταμεία αποτελούν ένα από τους τρεις βασικούς πυλώνες στους οποίους επικεντρώνεται ο οργανισμός στην προσπάθεια που καταβάλλει για υλοποίηση άμεσων ξένων επενδύσεων και κάθοδο διεθνών οργανισμών για δραστηριοποίηση στη χώρα.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του CFA Society Cyprus, Ζήνων Παπαφιλίππου, εξήγησε πως μέσω Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο οργανισμοί, επιδιώκεται η συνεχής ενίσχυση του επαγγελματισμού στον τομέα  και η εφαρμογή υψηλών ηθικών προτύπων σε όλο το εύρος των επενδυτικών επαγγελμάτων.

Σε τεχνοκρατικό επίπεδο, όπως εξήγησε ο κ. Γιασεμίδης,  το Διοικητικό Συμβούλιο και οι τεχνικές επιτροπές του Συνδέσμου, αξιοποιώντας την περίοδο αυτή, εργάστηκαν για βελτίωση του ρυθμιστικού και φορολογικού πλαισίου του τομέα.  με αποτέλεσμα εντός του 2021 να αναμένεται η εφαρμογή σημαντικών ρυθμίσεων οι οποίες θα καθιστούν τη χώρα ακόμα πιο ελκυστικό προορισμό. Περαιτέρω, ο πρόεδρος του CIFA στάθηκε στη στενή συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως εποπτική Αρχή, τον Invest Cyprus, αλλά και με σημαντικούς συνδέσμους στον τομέα των Επενδυτικών Ταμείων στο εξωτερικό, όπως ο European Fund & Asset Management Association (EFAMA) και ο International Capital Market Association (ICMA).

Ο κ. Γιασεμίδης εξέφρασε την αισιοδοξία πως αν όλοι οι εμπλεκόμενοι από τον ιδιωτικό τομέα, τον δημόσιο και τις εποπτικές Αρχές συνεχίσουν να εργάζονται ορθολογικά και με επαγγελματισμό, τα επενδυτικά ταμεία σύντομα θα καταστούν ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.