You are here

Ρευστή η βελτίωση οικονομικού κλίματος

27/09/2022 13:43

Βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα το Σεπτέμβριο του 2022, με την αβεβαιότητα ωστόσο να παραμένει, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το Σεπτέμβριο 2022, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε, με το Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 4,5 μονάδες σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2022, ξεπερνώντας ελαφρώς το μακροχρόνιο μέσο όρο των 100 μονάδων.

Μετά τη μεγάλη πτώση το Μάρτιο, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Δείκτης καταγράφει μηνιαίες αυξομειώσεις γύρω από το μακροχρόνιο μέσο όρο του, αποτυπώνοντας χαμηλότερες προσδοκίες για τη μελλοντική δραστηριότητα που συνοδεύονται με αβεβαιότητα

Η βελτίωση του ΔΟΣ το Σεπτέμβριο προήλθε από ενδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος σε όλους τους τομείς, καθώς και από ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Στις υπηρεσίες το κλίμα σημείωσε άνοδο αφού οι επιχειρήσεις αξιολόγησαν θετικότερα την τρέχουσα κατάστασή τους και αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προσδοκίες τους για τον κύκλο εργασιών τους.

Στο λιανικό εμπόριο το κλίμα βελτιώθηκε ελαφρώς, κυρίως λόγω πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων για τις μελλοντικές πωλήσεις.

Στις κατασκευές και στη μεταποίηση η ενίσχυση του κλίματος ήταν αποτέλεσμα ευνοϊκότερων αξιολογήσεων για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων.

Το Σεπτέμβριο σημειώθηκε βελτίωση σε όλες τις συνιστώσες του καταναλωτικού κλίματος με αποτέλεσμα την ενίσχυσή του. Συγκριτικά με τον Αύγουστο, οι καταναλωτές αξιολόγησαν λιγότερο δυσμενώς την πρόσφατη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και εμφανίστηκαν λιγότερο απαισιόδοξοι για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση τόσο των νοικοκυριών τους όσο και της χώρας γενικότερα.

Επιπρόσθετα, οι καταναλωτές παρουσιάστηκαν λιγότερο διστακτικοί ως προς το ενδεχόμενο πραγματοποίησης δαπανών για μεγάλες αγορές τους επόμενους μήνες.

«Ωστόσο, η βελτίωση του κλίματος φαίνεται να συνοδεύεται με αβεβαιότητα. Το Σεπτέμβριο, ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας για την Κύπρο σημείωσε άνοδο λόγω αύξησης της αβεβαιότητας ανάμεσα στους καταναλωτές. Η αβεβαιότητα ανάμεσα στις επιχειρήσεις υποχώρησε οριακά το Σεπτέμβριο», αναφέρεται.

Τον Αύγουστο, το οικονομικό κλίμα υποχώρησε σε χαμηλό 17 μηνών.

Της Γεωργίας Χαννή