You are here

Βελτίωση στο οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο

24/04/2019 13:35

Βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο μετά από τρεις μήνες επιδείνωσης, σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τον Απρίλιο του 2019, το οικονομικό κλίμα παρουσίασε βελτίωση 2,4 ποσοστιαίων μονάδων με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να ανεβαίνει στις 112,7 μονάδες από 110,3 μονάδες τον Μάρτιο.

Όπως τονίζει το ΚΟΕ, ο δείκτης συνεχίζει να κινείται σε επίπεδα ψηλότερα του μακροχρόνιου μέσου όρου του (δηλ. τις 100 μονάδες), με τις αυξομειώσεις του να προέρχονται κυρίως από μεταβολές της εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών.

Η βελτίωση τον Απρίλιο οφείλεται κυρίως σε ενδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες και, σε μικρότερο βαθμό, σε βελτίωση του κλίματος στη μεταποίηση και ανάμεσα στους καταναλωτές

Η άνοδος του κλίματος στις υπηρεσίες προέρχεται από θετικότερες αξιολογήσεις της τρέχουσας κατάστασης και πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τον κύκλο εργασιών το επόμενο τρίμηνο.

Η βελτίωση του κλίματος στη μεταποίηση συνδέεται με λιγότερο δυσμενείς αξιολογήσεις σχετικά με τις τρέχουσες παραγγελίες και με προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου.

Το κλίμα στις κατασκευές υποχώρησε οριακά λόγω μικρής προς τα κάτω αναθεώρησης των προσδοκιών για την απασχόληση στον κλάδο το επόμενο τρίμηνο.

Το κλίμα στο λιανικό εμπόριο παρέμεινε στα οριακά θετικά επίπεδα του περασμένου μήνα.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε οριακά αφού οι ευνοϊκότερες απαντήσεις για πτυχές του νοικοκυριού (οικονομική κατάσταση, μεγάλες αγορές) σχεδόν αντισταθμίστηκαν από πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις για τη μελλοντική γενική οικονομική κατάσταση στην Κύπρο.

 

Της Γεωργίας Χαννή