You are here

Βικτώρια Νάταρ: Μάχες μέχρι τελικής πτώσεως... μεταξύ των Ασφαλιστικών

04/10/2002 11:08
Ο τεράστιος αριθμός ασφαλιστικών εταιριών, δυσανάλογος του μικρού μεγέθους της Κύπρου, και ο αθέμιτος ανταγωνισμός, ένας «εμφύλιος πόλεμος» αλληλοεξόντωσης, με μάχες μέχρι τελικής πτώσεως... κυριαρχεί στο κλάδο των μηχανοκινήτων οχημάτων, δηλώνει στη Stockwatch η Έφορος Ασφαλειών Βικτώρια Νάταρ. Γίνεται ένας ανελέητος πόλεμος μεταξύ τους για την «αρπαγή» χαρτοφυλακίου από τον άλλο, με τεράστιες πιστώσεις και προμήθειες που δίνουν απλόχερα...

Μιλώντας στα πλαίσια συνέντευξης που μας παραχώρησε, η Έφορος Ασφαλειών τονίζει ότι ο ανταγωνισμός είναι τόσο αρνητικός, αθέμιτος, μεταξύ των εταιριών και εκφράζει την απορία της για το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες των εταιριών του κλάδου “θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των εταιριών τους, προκειμένου να κερδίσουν ένα αριθμό πελατών”, σημειώνοντας, ότι οι περισσότερες εταιρίες δίνουν τεράστια σημασία στο μερίδιο της αγοράς αντί στην ορθολογιστική τιμολόγηση και τη διασπορά των κινδύνων που περιλαμβάνουν τα χαρτοφυλάκια τους.

Το τρίπτυχο της σωτηρίας και της εξόδου από τη κρίση που απειλεί με κατάρρευση, τις ασφαλιστικές Εταιρίες στον κλάδο των μηχανοκινήτων οχημάτων, είναι σύμφωνα με την κ. Νάταρ, πρώτον, η άμεση αύξηση στα ασφάλιστρα των μηχανοκινήτων οχημάτων, δεύτερον, η ορθολογιστική τιμολόγηση των κινδύνων με τη δυνατότητα να μπορούν να διαφοροποιούν αναλόγως τις χρεώσεις για τον «καλό» και τον «κακό» οδηγό, και τρίτον, η διασπορά των κινδύνων στα χαρτοφυλάκια τους.

Παράλληλα, η Έφορος Ασφαλειών στη συνέντευξη της στη «SW» συμβουλεύει το κοινό τι πρέπει να προσέχει προτού προχωρήσει να ασφαλιστεί σε κάποια εταιρία. «Είναι γεγονός ότι πολλοί ασφαλισμένοι δεν καταλαβαίνουν και πολλά πράγματα περί ασφαλειών» σημειώνει και υποδεικνύει: «Αυτοί μπορούν να ζητούν τη γνώμη εξειδικευμένων συμβούλων ή άλλων προσώπων που γνωρίζουν κάποια πράγματα, είτε ακόμη, προσώπων που ξέρουν κάτι περισσότερο από αυτούς για να τύχουν κάποιας ενημέρωσης και εξηγήσεων για το τύπο της συγκεκριμένης ασφάλισης που ζητούν.

Αν παράλληλα, πιστεύουν ότι και οι Αντιπρόσωποι (Brokers) των ασφαλιστικών εταιριών δεν τους έχουν δώσει ικανοποιητικές γι’ αυτούς εξηγήσεις και πληροφόρηση, τότε καλύτερα είναι να ζητούν μια δεύτερη άποψη για το σχέδιο ή τον τύπο της ασφάλισης που θα κάνουν, από άλλους που είναι πληροφορημένοι ή τους οποίους εμπιστεύονται.

Μια εναλλακτική λύση βεβαίως, είναι να έρθουν αν το επιθυμούν στα Γραφεία της Εφόρου Ασφαλειών όπου μπορούν να δουν και να μελετήσουν τους σχετικούς φακέλους με τους λογαριασμούς των εταιριών όπως, αυτοί υποβάλλονται κάθε χρόνο. Στους δημόσιους φακέλους – όχι τους εμπιστευτικούς – οι οποίοι είναι για δημόσια χρήση και μπορούν να ελέγχονται από οποιονδήποτε, μπορεί κανείς να διαπιστώσει π.χ. αν μια εταιρία έχει ζημιές, αν έχει αρκετά αποθεματικά, αν έχει ικανοποιητικές αντασφαλίσεις κ.ο.κ.

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης που έδωσε η Έφορος Ασφαλειών στην «SW» θα δημοσιευθεί η ώρα 2 μ.μ.

Του Κυριάκου Κυριακίδη