You are here

Βλέπει ποινικά στο ταμείο συντάξεως ΡΙΚ ο ελεγκτής

15/06/2018 11:05

Η ελεγκτική υπηρεσία ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα την διερεύνηση τυχόν διάπραξης ποινικών αδικημάτων μετά από καταγγελία για πιθανή κακοδιαχείριση του Ταμείου Συντάξεων του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της υπηρεσίας για το ΡΙΚ.

Σύμφωνα με την αναλογιστική εκτίμηση που υποβλήθηκε τον Μάιο 2018 με ημερομηνία αναφοράς την 31.12.2017, το Ταμείο Συντάξεων παρουσιάζει αναλογιστικό έλλειμμα ύψους €122,6 εκ. από €129,5 εκ. το 2016.

Η οφειλή αυτή παρουσιάζεται στην Κατάσταση Χρηματοοικονομικής Θέσης του Ιδρύματος.

Στον προϋπολογισμό του Ιδρύματος για το έτος 2017 έχει συμπεριληφθεί πρόνοια για πληρωμές προς το Ταμείο Συντάξεων ύψους €7 εκ. ποσό το οποίο έχει καταβληθεί.

Σημειώνεται ότι κατά το 2017 καταβλήθηκαν από το Ταμείο Συντάξεων ωφελήματα (συντάξεις και εφάπαξ) ύψους €6,8 εκ.

«Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενες Εκθέσεις μας, το ύψος της πιο πάνω πρόνοιας, καθώς και της πραγματικής πληρωμής προς το Ταμείο καταδεικνύουν ότι δεν έχει αρχίσει ακόμη η ουσιαστική χρηματοδότηση του ελλείμματος», σημειώνεται.

Αναφέρεται ότι η ετήσια επιβάρυνση για ωφελήματα αφυπηρέτησης προσωπικού στις οικονομικές καταστάσεις του Ιδρύματος για το 2017 ανήλθε σε €2,3 εκ.

Έλλειμμα στο κεφάλαιο κίνησης

Η ελεγκτική υπηρεσία σημειώνει επίσης ότι έλλειμμα στο κεφάλαιο κίνησης ύψους €8,75 εκ. και σύνολο υποχρεώσεων που υπερβαίνει το σύνολο του ενεργητικού κατά 141,4 εκ. «Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ικανότητα του Ιδρύματος να συνεχίσει ως συνεχιζόμενη δραστηριότητα στηρίζεται στη συνέχιση παροχής κρατικής χορηγίας και στη μη υποχρέωση για άμεση καταβολή των οφειλών στο Ταμείο Συντάξεων και των περιθωριακών ωφελημάτων του προσωπικού», σημειώνεται.

Το πλεόνασμα από εργασίες για το έτος 2017 ανήλθε σε €5,45 εκ. από €4,76 εκ. το 2016 το οποίο, μετά τον υπολογισμό αναλογιστικών κερδών στο ταμείο συντάξεων και στο σχέδιο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανέρχεται σε €8,2 εκ. (€22,2 εκ. έλλειμμα για το έτος 2016).

Κατά τη διάρκεια του έτους παραχωρήθηκε στο Ίδρυμα χορηγία συνολικού ύψους €28 εκ. από €27,9 εκ. το 2016.

Καθυστερήσεις

Η ελεγκτική υπηρεσία εντοπίζει ακόμη καθυστέρηση στην υποβολή υπογεγραμμένων οικονομικών καταστάσεων από το Ίδρυμα με συνεπακόλουθο την καθυστέρηση υποβολής ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων και έκθεσης ελεγκτή από τον ιδιώτη ελεγκτή στην υπηρεσία.

Ακόμη, στις επισημάνσεις αναφέρεται η σημαντική καθυστέρηση στη λήψη ενεργειών στη βάση των συστάσεων της μελέτης που έγινε για τον Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχεδιασμό για το ΡΙΚ.

Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά σε μη προσκόμιση των απαιτούμενων ακαδημαϊκών προσόντων από 9 άτομα του προσωπικού, καθυστέρηση στην αναδιοργάνωση του Εμπορικού Τμήματος. Επίσης επισημαίνεται η μεγάλη καθυστέρηση στην μηχανογράφηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών από την καταχώριση μέχρι και την προβολή των διαφημίσεων.

Χρεώστες ύψους €2.354.828 μετά την πρόβλεψη για επισφαλή χρέη ύψους €1.449.712 με υψηλό κίνδυνο και αδυναμία ανάκτησης των εισπρακτέων.

Επισυνάπτεται η έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας για το ΡΙΚ

Γ.Χ.