You are here

WEF: Οι κορυφαίοι κίνδυνοι για την κυπριακή οικονομία

18/01/2023 06:09

Τους πέντε κορυφαίους παράγοντες κινδύνου για την κυπριακή οικονομία σταχυολογεί στην 18η έκθεση του για τους παγκόσμιους κινδύνους του 2023, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum – WEF).

Οι πέντε σημαντικότεροι κίνδυνοι αφορούν σε πέντε κατηγορίες: Oικονομικοί κίνδυνοι, περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, γεωπολιτικοί κίνδυνοι, κοινωνικοί κίνδυνοι και τεχνολογικοί κίνδυνοι.

Κορυφαίος κίνδυνος για την Κύπρο είναι ο ψηλός και αυξανόμενος πληθωρισμός, όπως αναφέρει η έρευνα, εν μέσω και των ευρωπαϊκών και διεθνών προσπαθειών για συγκράτηση των πληθωριστικών τάσεων.

Το δεύτερο ρίσκο για τη χώρα αφορά στην κρίση του βιοτικού κόστους και το τρίτο, στην αποτυχία προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο κίνδυνος γεωοικονομικής αντιπαράθεσης και στην τελευταία θέση οι σοβαρές κρίσεις διαθεσιμότητας εμπορευμάτων.

Οι κίνδυνοι για παγκόσμια οικονομία

Σε ότι αφορά τους κινδύνους σε παγκόσμιο επίπεδο, πληθωρισμός, κρίση κόστους ζωής, εμπορικοί πόλεμοι, εκροές κεφαλαίων από αναδυόμενες αγορές, εκτεταμένη κοινωνική αναταραχή, γεωπολιτική αντιπαράθεση και ο φόβος του πυρηνικού πολέμου, χαρακτηρίζονται από την έκθεση του WEF ως νέοι, αλλά και παλιοί κίνδυνοι.

Η έρευνα διακρίνει δέκα βραχυπρόθεσμους και δέκα μακροπρόθεσμους παγκόσμιους κινδύνους.

Οι δέκα σημαντικότεροι παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν το παγκόσμιο σκηνικό τα επόμενα δύο χρόνια αφορούν στην κρίση του κόστους ζωής, τις φυσικές καταστροφές και τα εξαιρετικά καιρικά φαινόμενα.

Ακολουθούν η γεωοικονομική αντιπαράθεση, η αποτυχία μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, η διάβρωση της κοινωνικής συνοχής και η κοινωνική πόλωση, τα περιστατικά περιβαλλοντικών ζημιών μεγάλης κλίμακας, η αποτυχία προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και το εκτεταμένο έγκλημα και ανασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Στην ένατη θέση σημειώνονται οι κρίσεις φυσικών πόρων και στη δέκατη θέση η μεγάλης κλίμακας ακούσια μετανάστευση.

Πληθαίνουν οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι

Σε βάθος δεκαετίας οι δέκα κίνδυνοι που απειλούν το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό αφορούν κυρίως περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η αποτυχία μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, η αποτυχία προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, οι φυσικές καταστροφές και τα εξαιρετικά καιρικά φαινόμενα, οι κρίσεις φυσικών πόρων και τα περιστατικά περιβαλλοντικών ζημιών μεγάλης κλίμακας.

Την λίστα των δέκα κορυφαίων κινδύνων για τα επόμενα δέκα έτη, συμπληρώνουν η μεγάλης κλίμακας ακούσια μετανάστευση, η διάβρωση της κοινωνικής συνοχής και η κοινωνική πόλωση, το εκτεταμένο έγκλημα και η ανασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η γεωοικονομική αντιπαράθεση.

Η επόμενη δεκαετία, τονίζεται, θα χαρακτηριστεί από περιβαλλοντικές και κοινωνικές κρίσεις, οι οποίες θα καθοδηγούνται από τις γεωπολιτικές και οικονομικές τάσεις.

Της Μαρίας Κυριακίδου