You are here

Ξανά στον τοίχο η Κύπρος για διαβατήρια

25/11/2019 13:28

Λόγο για εθνική κατακραυγή κατά της Κύπρου, κάνουν οι Financial Times επαναφέροντας το θέμα που πρόκυψε με τα χρυσά διαβατήρια.

«Η Κύπρος επιμένει στα χρυσά διαβατήρια παρά το σκάνδαλο», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος των FT.

Όπως αναφέρεται όταν ο Jho Low πήρε ένα ακίνητο αξίας €5 εκ. στην Αγία Νάπα το 2015, υπήρχε ένα πρόσθετο όφελος για τον Μαλαισιανό: ένα κυπριακό διαβατήριο. Τώρα, προστίθεται, ο ρόλος του κ. Low σε ένα «διεθνές σκάνδαλο διαφθοράς πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων προκάλεσε εθνική κατακραυγή στο έθνος της Μεσογείου, θέτοντας ερωτήματα για ο ρόλο της κυβέρνηση, του αρχιεπισκόπου και τις επιχειρήσεις που χειρίζονται τέτοιες συναλλαγές».

Σημειώνεται ότι η υπόθεση οδήγησε σε επανεξέταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους «εγγενείς κινδύνους» των συστημάτων στα κράτη μέλη της ΕΕ που προσφέρουν ιθαγένεια ή θεωρήσεις στους πλούσιους επιχειρηματίες. Οι Βρυξέλλες δημιούργησαν μια ομάδα για να προτείνουν πρόσθετες διασφαλίσεις μέχρι το τέλος του έτους. Αλλά οι επικριτές λένε ότι η απάντηση είναι ανεπαρκής για παύσουν οι ύποπτες χρηματοροές από τρίτες χώρες στην ΕΕ.

«Αυτή η προσέγγιση θα έχει πιθανώς ελάχιστο σεβασμό από τα κράτη μέλη και απαιτούνται πολύ αυστηρότερες νομικές ενέργειες προκειμένου να αναγκαστούν τα κράτη να τερματίσουν αυτά τα επιθετικά σχέδια», δήλωσε η Tina Mlinaric της μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Witness.

Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, προσφέρουν «χρυσές βίζες» που χορηγούν δικαίωμα διαμονής στους πλούσιους. Η Κύπρος ήταν ένα από τα τρία - μαζί με τη Βουλγαρία και τη Μάλτα - που προσέφεραν την ιθαγένεια σε αντάλλαγμα για επενδύσεις, σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής φέτος. Η Λευκωσία εδώ και δεκαετίες ειδικεύεται στην παροχή αδειών διαμονής και νομικών υπηρεσιών σε πλούσιους επιχειρηματίες από χώρες εκτός της ΕΕ.

«Η πώληση χρυσών διαβατηρίων έχει νόημα για μια κυβέρνηση που αγωνίζεται να ανοικοδομήσει την οικονομία», δήλωσε στους FT ο πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Αντώνης Έλληνας.

«Όμως», τόνισε, «το σχέδιο δεν είχε πάντα την αναγκαία πολιτική επίβλεψη».

Η Κυπριακή Δημοκρατία απέκτησε σχεδόν 4.000 νέους πολίτες στο πλαίσιο του Σχεδίου και αύξησε τα έσοδά της κατά περίπου €6 δισ. από τις πωλήσεις ακινήτων. Τον Μάιο, η κυπριακή Κυβέρνηση έθεσε αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση εθνικότητας, αυξάνοντας το επίπεδο της δέουσας επιμέλειας και απαιτώντας από τους αιτούντες να έχουν έγκυρη βίζα για να ταξιδεύουν στη ζώνη ελευθέρων ταξιδιών της ΕΕ.

Επίσης, απαγόρευσε τη διαφήμιση του συστήματος διαβατηρίων, καθώς οι αιτήσεις μειώθηκαν σημαντικά.

Της Γεωργίας Χαννή