You are here

Ξένοι κατά 85% οι αγοραστές του νέου δανείου €1 δισ.

03/02/2021 14:02

Το νέο ομόλογο αναφοράς της Κύπρου προσέλκυσε προσφορές από μια ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας και διαφοροποιημένη σειρά από επενδυτές, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση 85% των προσφορών προήλθε από επενδυτές εκτός Κύπρου, εκ των οποίων η πλειονότητα ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Σκανδιναβικές χώρες.

Το ποσοστό των προσφορών από το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε στο 22%, από την Σκανδιναβία το 17%, από την Κύπρο το 15%, από το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο το 14%, από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία το 14%, από την Ελλάδα και την Ιταλία το 8% και από τη Γαλλία το 5%

Ως προς την κατηγορία των επενδυτών, η πλειονότητα των συμμετεχόντων αποτέλεσαν οι διαχειριστές κεφαλαίων, και ακολούθησαν τράπεζες / ιδιωτικές τράπεζες καθώς και κεντρικές τράπεζες / δημόσιοι οργανισμοί.

Το ποσοστό των προσφορών από διαχειριστές κεφαλαίων ανήλθε στο 35%, από τράπεζες το 21%, από κεντρικές τράπεζες και δημόσιους οργανισμούς το 21%, από ασφαλιστικές εταιρείες και ταμεία συντάξεων το 17% και από ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου το 6%.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε επίσημα την έκδοση νέου 5-ετούς ομολόγου αναφοράς στις 11:00 ώρα Λονδίνου το μεσημέρι της Δευτέρας, 1η Φεβρουαρίου 2021.

Στις 8:10 ώρα Λονδίνου το πρωί της Τρίτης, 2η Φεβρουαρίου 2021, άνοιξε επισήμως το βιβλίο προσφορών και ανακοινώθηκε η αρχική κατευθυντήρια τιμή για το νέο 5-ετές ομόλογο αναφοράς γύρω στις +60 μονάδες βάσεως πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε ότι το ύψος της συναλλαγής καθορίστηκε στο €1 δισ., με τη δέσμευση ότι δεν θα αυξηθεί στη συνέχεια.

Η συναλλαγή προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές και στις 9:46 ώρα Λονδίνου, με το βιβλίο προσφορών άνω των €7,5 δισ., η κατευθυντήρια τιμή αναθεωρήθηκε στο εύρος +50-55 μονάδες βάσεως πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps.

Αργότερα το πρωί στις 10:45 ώρα Λονδίνου, με το βιβλίο προσφορών πλέον άνω των €8,5 δισ., η ποιότητα των προσφορών επέτρεψε το τελικό σπρεντ επαναγοράς να μειωθεί περαιτέρω και να καθοριστεί στις +48 μονάδες βάσεως.

Λίγο μετά, το βιβλίο προσφορών έκλεισε στις 11.00 ώρα Λονδίνου με προσφορές άνω των €7,45 δισ. Ωστόσο, στη κορυφή των €8,5 δισ. προσφορών, αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών που έχει επιτευχθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην έκδοση ενός μοναδικού ομολόγου με τη μέθοδο της κοινοπραξίας από την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές το 2014.

 Στις 14:37 ώρα Λονδίνου, το νέο 5-ετές ομόλογο ύψους €1 δισ. τιμολογήθηκε επίσημα στις +48 μονάδες βάσεως πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps, που ισοδυναμεί με απόδοση επαναγοράς 0.053% και σπρέντ +78.2 μονάδες βάσεως έναντι του DBR 0.5% Feb-26.

To εν λόγω ομόλογο αναφοράς τιμολογήθηκε με την χαμηλότερη απόδοση επαναγοράς και το χαμηλότερο ονομαστικό επιτόκιο (0%) που έχει επιτευχθεί ποτέ από την Κυπριακή Δημοκρατία με την μέθοδο της κοινοπραξίας.

Της Γεωργίας Χαννή