You are here

Υπ. Οικονομικών: Από τα υψηλότερα του κόσμου το βιοτικό μας επίπεδο

09/01/2003 16:08
Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα είναι το μέγεθος της φτώχειας στη Κύπρο, επισημαίνει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών, διαψεύδοντας σχετικές περί του αντιθέτου αναφορές που έγιναν στη βουλή κατά τη συζήτηση των Προϋπολογισμών του 2003, αλλά και σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο.

Ο κυπριακός λαός, σημειώνεται, έχει συγκριτικά υψηλό βιοτικό επίπεδο που το κατατάσσει ανάμεσα στα υψηλότερα του κόσμου. Διαθέτει υψηλό εισόδημα με σταθερά υψηλή αγοραστική δύναμη και ικανοποιητικό επίπεδο υπηρεσιών υγείας και παιδείας, οικονομική επίδοση που συνοδεύεται από κοινωνικά αποδεκτή κατανομή του εθνικού εισοδήματος, ενώ η πολιτεία, ενισχύει τους πολίτες και τις ομάδες που έχουν ανάγκη στήριξης όπως οι χαμηλά αμειβόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι πολύτεκνοι, οι ανάπηροι, οι χρόνια ασθενείς.

Στην ανακοίνωση που είναι μακροσκελέστατη, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι ορισμένα άρθρα στα ΜΜΕ ισχυρίζονται λανθασμένα, ότι η φτώχεια στην Κύπρο διαλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συγχύσεις ανάμεσα στους πολίτες. «Η Κύπρος, κατατάσσεται από όλους ανεξαίρετα τους διεθνείς οργανισμούς στις χώρες με υψηλό εισόδημα και υψηλό επίπεδο ευημερίας και, με βάση όλους τους δείκτες κοινωνικοοικονομικής ευημερίας των κατοίκων της» τονίζεται στην ανακοίνωση, «συγκρίνεται ευνοϊκά με τις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες».

Στην συνέχεια, σημειώνεται μεταξύ άλλων, ότι με βάση στοιχεία της Eurostat, το κατά κεφαλή εισόδημα των κυπρίων σε μονάδες αγοραστικής δύναμης για το 2001 αντιστοιχεί στο 74% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ το κατά κεφαλή εισόδημα της Κύπρου είναι περίπου στα επίπεδα της Ισπανίας και υπερέχει της Πορτογαλίας και της Ελλάδας που είναι ήδη μέλη της ΕΕ. Το βιοτικό επίπεδο, συνεχίζει εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το επίπεδο της απασχόλησης, τονίζοντας ότι στην Κύπρο επικρατούν συνθήκες σχεδόν πλήρους απασχόλησης, με την ανεργία να είναι μόλις 3,3%, σε σύγκριση με περίπου 7,5% στην ΕΕ.

Το 20% του πληθυσμού με τα χαμηλότερα εισοδήματα παίρνει το 8% του συνολικού εισοδήματος και το 20% με τα ψηλότερα εισοδήματα παίρνει το 37% του συνολικού εισοδήματος. Στην ΕΕ, προστίθεται, το 20% του πληθυσμού με τα χαμηλότερα εισοδήματα παίρνει το 8% του συνολικού εισοδήματος και η ομάδα με τα ψηλότερα εισοδήματα παίρνει το 39%.

Στην Κύπρο, σημειώνεται, την ομάδα με τα χαμηλότερα εισοδήματα αποτελούν βασικά οι συνταξιούχοι, ενώ η Κύπρος βρίσκεται περίπου στην ίδια κατηγορία με το Λουξεμβούργο, αλλά σε καλύτερη θέση από την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Αγγλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Η Κύπρος επίσης βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση και από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Για τις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι «απολαμβάνουν γενναιόδωρης στήριξης από το Κράτος» και καταγράφει τις διάφορες παροχές και αντισταθμιστικά οφέλη που παραχωρούνται μέσα από την φορολογική μεταρρύθμιση, ενώ υπογραμμίζεται ότι η κατανομή των εισοδημάτων ταυτίζεται με την ΕΕ.

Η ανακατανομή εισοδημάτων είναι εντονότερη προς όφελος των πιο χαμηλών στρωμάτων, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Του Κυριάκου Κυριακίδη