You are here

Υπ. Οικονομικών: Υψηλή η φερεγγυότητα της οικονομίας

14/01/2003 14:19
Υγιές παραμένει το ισοζύγιο πληρωμών, παρά τις αντίξοες συνθήκες του 2002 που οδήγησαν σε αυξητική τάση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και ειδικότερα λόγω της μείωσης των εσόδων από τον τουρισμό, υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, το πολύ υψηλό επίπεδο ξένων συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας, που καλύπτουν 26 μήνες, είναι από τα υψηλότερα ποσοστά διεθνώς. Προστίθεται ακόμη ότι σε χαμηλά ποσοστά εξυπηρέτησης παραμένει το εξωτερικό χρέος και συγκεκριμένα: για κάθε £100 που εισπράττει η Κύπρος δαπανά μόνο £7 για αποπληρωμή του χρέους και εξυπηρέτηση τόκων. Για σκοπούς σύγκρισης αναφέρεται ότι το μέσο ποσοστό εξυπηρέτησης του εξωτερικού χρέους στις αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι 20,5%.

Σ’ ό,τι αφορά το εξωτερικό χρέος, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι αυτό μειώθηκε κατακόρυφα από 21,6% του ΑΕΠ το 1992 σε 13,1% το 2002. «Τα στοιχεία αυτά αντικατοπτρίζουν, με σαφή τρόπο», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «την υψηλή φερεγγυότητα της κυπριακής οικονομίας, η οποία άλλωστε επισημαίνεται σε όλες ανεξαίρετα τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών για την Κύπρο».

Περαιτέρω, προστίθεται ότι με βάση το Προενταξιακό Οικονομικό Πρόγραμμα που η Κύπρος υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «αναμένεται μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 1,5% του ΑΕΠ το 2005, ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης του τουρισμού και της προβλεπόμενης εξάλειψης του δημοσιονομικού ελλείμματος».

Του Κυριάκου Κυριακίδη