You are here

ΥΠΕΣ: €72 εκατ. από ΕΕ για κέντρο μεταναστών

05/08/2022 13:23

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες το αίτημα της Κύπρου για χρηματοδότηση ύψους €72 εκατ. για την ανέγερση του πρώτου προαναχωρησιακού κέντρου αλλά και τη βελτίωση υφιστάμενων υποδομών φιλοξενίας μεταναστών, ανέφερε ο Υπ. Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

«Πρόκειται για μια εξόχως σημαντική απόφαση η οποία θα συμβάλει στον υπέρτατο βαθμό στη διαχείριση του μεταναστευτικού και ιδιαίτερα στην εφαρμογή του, πολλά υποσχόμενου, προγράμματος επιστροφών της χώρας μας. Την ίδια ώρα βρίσκεται υπό εξέταση πρόσθετο αίτημα μας για τη χρηματοδότηση της Μονάδας Επιτήρησης της Πράσινης Γραμμής, με επίσης θετικές ενδείξεις», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα τελευταία χρόνια η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με κύματα παράτυπων μεταναστών, εξολοκλήρου προερχόμενων μέσω Τουρκίας και διερχόμενων μέσω της Πράσινης Γραμμής.

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το σύστημα ασύλου της χώρας αλλά και οι δυνατότητες υποδοχής και φιλοξενίας, έχουν κατά πολύ ξεπεράσει τα όριά τους», τόνισε.

Για τη διαχείριση του προβλήματος, εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2021 τη νέα μεταναστευτική πολιτική επικεντρώνοντας τις προσπάθειες σε τρεις πυλώνες, την ταχύρρυθμη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, την ανακοπή των παράνομων διελεύσεων από την Πράσινη Γραμμή και την εντατικοποίηση των επιστροφών

«Για όλα τα πιο πάνω καταστήσαμε κοινωνούς τους Ευρωπαίους εταίρους μας και την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διεκδικήσαμε την αρωγή τους για τη διαχείριση του προβλήματος», σημείωσε.

«Από σήμερα η Κύπρος προσθέτει ακόμη ένα εργαλείο στις προσπάθειες για εφαρμογή μιας ολιστικής και αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής. Για να τερματίσουμε την κατάχρηση του συστήματος ασύλου της χώρας, προσφέροντας τη στήριξη και τη φροντίδα μας σε εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη», κατέληξε.