You are here

ΥΠΕΣ: Στο βωμό εκλογών η μεταρρύθμιση

22/11/2017 11:22
Την πεποίθηση ότι λόγω προεκλογικής περιόδου δεν πρόκειται να ψηφιστούν τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο είπε ότι «αν και θα έπρεπε να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της ΤΑ εντούτοις λόγω του ότι είμαστε λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές δεν αναμένω ότι τα κόμματα θα ψηφίσουν τα νομοσχέδια».

Ο κ. Πετρίδης υπενθύμισε ότι τα σχετικά νομοσχέδια εκκρεμούν εδώ και τρία χρόνια ενώπιον της βουλής και ενώ έγιναν εκτενείς συζητήσεις, έτυχαν κάποιων αλλαγών εντούτοις παραμένουν ακόμη διαφωνίες με αποτέλεσμα να μην ψηφιστούν μέχρι σήμερα.

Πρόσθεσε ότι «δεν αναμένω εν μέσω προεκλογικής περιόδου να ψηφιστούν, ελπίζω όμως πως η νέα κυβέρνηση θα τα εξετάσει από την αρχή με νέα ματιά».

Υπεραμυνόμενος της κυβερνητικής πολιτικής απέδωσε την καθυστέρηση της ψήφισης των νομοσχεδίων «στο κατεστημένο το οποίο δεν δέχεται εύκολα τις ριζικές αλλαγές στους θεσμούς και σε κάτι καινούργιο και όχι στο ότι η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες συγκλίσεις μεταξύ των κομμάτων για έγκριση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων».

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να είμαστε απορριπτικοί και απαρίθμησε μια σειρά σημαντικών όπως είπε αλλαγών που επέφερε η κυβέρνηση Αναστασιάδη.

«Η κυβέρνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε πάρα πολλά προβλήματα που εκκρεμούσαν από το 1960, όπως η μείωση της στρατιωτικής θητείας, η μεταρρύθμιση στο πλαίσιο της διαχείρισης των δημοσιονομικών, τα νομοσχέδια που αφορούν τα θέματα της υγείας, τις αλλαγές που έγιναν ήδη στη δημόσιο υπηρεσία με την κινητικότητα των υπαλλήλων, με τα περισσότερα και καλύτερα ΚΕΠ και διάφορες άλλες αλλαγές στην εσωτερική διακυβέρνηση. Για ένα μικρό τόπο που δεν είναι συνηθισμένος σε αλλαγές μπορούσαν να γίνουν περισσότερα πράγματα αν υπήρχε μεγαλύτερη θέληση από όλο το πολιτικό κατεστημένο», υπογράμμισε.

Ακολούθως απορρίπτοντας τα όσα ανέφερε νωρίτερα ο πρόεδρος της ένωσης δήμων Ανδρέας Βύρας ότι δηλαδή η κυβέρνηση δεν στηρίζει τους προσφυγικούς συνοικισμούς και δεν κάνει έργα στους δήμους, υπέδειξε ότι «στον προϋπολογισμό 2018 -2020 για δήμους προβλέπονται αναπτυξιακές δαπάνες για έργα υποδομής €250 εκ. ενώ για τις αγροτικές κοινότητες €175 εκ.»

Όσον αφορά το θέμα των προσφυγικών συνοικισμών το οποίο εξετάστηκε χθες και από την επιτροπή προσφύγων της βουλής, ο κ. Βύρας δήλωσε ότι η ένωση δήμων θα αναλάβει την καταγραφή των προβλημάτων που αφορούν την καθαριότητα, ανάπτυξη και εξωραϊσμό των προσφυγικών οικισμών που εντάσσονται σε δήμους αναφέροντας ότι «έχει γίνει συντήρηση σε 110 από τις 380 προσφυγικές πολυκατοικίες ενώ σε άλλες 60 έχουν τοποθετηθεί ανελκυστήρες».

Ο υπουργός χαρακτήρισε πολυσύνθετο το θέμα των 69 προσφυγικών οικισμών λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή δαπανούνται περίπου από το κράτος για θέματα αναδόμησης των προσφυγικών οικισμών και αυτοστέγασης πέραν των €18 εκ. ενώ υπάρχουν ξεχωριστά κονδύλια για την ανάπλαση των πλατεών και ξεχωριστά για σύντμηση των δρόμων και για τη σύνδεση των αποχετευτικών συστημάτων».

Απ’ κει και πέρα, σημείωσε, θα πρέπει και η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις που αφορούν τη συντήρηση των δημόσιων κτηρίων, τα πάρκα και την καθαριότητα.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να αναλάβει τα εγγυημένα από το κράτος δάνεια των δήμων ύψους περίπου €160 εκ. με ένα κόστος για το κράτος σε δόσεις €10- €11 εκ. το χρόνο λέγοντας ότι από αυτά τα λεφτά θα μπορούσε η τοπική αυτοδιοίκηση μέσω της ένωσης δήμων να θέσει τις δικές της προτεραιότητες.

Επανέλαβε ότι «για να βοηθήσουμε τους δήμους να νοικοκυρευτούν και να ξεφύγουν από τις αμαρτίες τους παρελθόντος τους απαλλάξαμε από αυτές τις δόσεις και τους είπαμε να διαθέσουν τα κονδύλια που εξοικονομούν για νοικοκύρεμα των δήμων. Κάποιοι δήμοι κατάφεραν ήδη να νοικοκυρέψουν τα του οίκους τους, κάποιοι όχι ακόμη», είπε.

Της Ηρώς Ευθυμίου