You are here

ΥΠΟΙΚ: Έρχεται λιτότητα

04/09/2009 14:48
Στρατηγική της κυβέρνησης Χριστόφια είναι να μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες οι οποίες δεν βοηθούν στην ανάπτυξη και απασχόληση ώστε να απελευθερωθούν κονδύλια για στήριξη της πραγματικής οικονομίας ανέφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί επί των πληροφοριών που φέρουν την κυβέρνηση να αναστέλλει πέραν των οικοδομικών έργων και μεγάλα οδικά έργα.

Ο κ. Σταυράκης δεν ήταν σε θέση να πει το ύψος των εξοικονομήσεων που επιδιώκει η κυβέρνηση. Αρκέστηκε να πει ότι τις επόμενες 3 - 4 ημέρες θα γνωρίζει το ποσό που θα εξοικονομηθεί από τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών καθώς μετά την χθεσινή συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, για την οποία έγραψε σήμερα η StockWatch, συνεχίζονται οι επαφές σε εξειδικευμένο πλέον επίπεδο.

«Της χθεσινής σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου ακολουθούν εξειδικευμένες επαφές μεταξύ αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών με λογιστικούς και άλλους λειτουργούς των διαφόρων υπουργείων ακριβώς να συμφωνηθούν τα κονδύλια που μπορούν να εξοικονομηθούν από κάθε υπουργείο».

Έκανε λόγο για «αρκετά εκατομμύρια» εξοικονομήσεων. Ως γνωστό, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου το πρώτο εξάμηνο έφθασε το 2,4% του ΑΕΠ ή τα €500 εκ.

Παρά την αρχική αισιοδοξία που είχε δημιουργηθεί στο υπουργείο για περικοπές, ο κ. Σταυράκης, αναγνώρισε σήμερα ότι λόγω των συμβατικών και άλλων υποχρεώσεων δεν είναι εύκολο να περικοπούν πολλές λειτουργικές δαπάνες σημειώνοντας ωστόσο ότι με σωστό προγραμματισμό μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος.

Ο κ. Σταυράκης, απέφυγε επίσης να απαντήσει εάν θα ανασταλεί για τον επόμενο χρόνο η υλοποιήσει συγκεκριμένων οδικών έργων τα οποία αναμενόταν να ξεκινήσουν εντός του Φθινοπώρου. Σχετικές πληροφορίες έφερε σήμερα στη δημοσιότητα η StockWatch.

Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών έγιναν στο περιθώριο επίσκεψης αντιπροσωπείας του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο κατά την οποία όπως ανέφερε άνοιξε παράθυρο περαιτέρω οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Της Ηρώς Ευθυμίου