You are here

ΥΠΟΙΚ: Εξουδετερώθηκε η αποτελεσματικότητα πλαισίου εκποιήσεων

23/07/2019 12:44

Η παρέμβαση της βουλής στη νομοθεσία των εκποιήσεων εξουδετερώνει την αποτελεσματικότητα του πλαισίου και δημιουργεί επιβάρυνση στους δανειολήπτες, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Πρόσθεσε ότι «η εκποίηση μιας κατοικίας δεν πρέπει να είναι η εύκολη λύση όμως θα πρέπει να είναι εφικτή» και επανέλαβε ότι «από την παρέμβαση της βουλής θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα, θα υπάρξει επιβάρυνση για τους δανειολήπτες και όχι ελάφρυνση,  αλλά και αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Συνεπώς αρνητική επίπτωση στην οικονομία», επεσήμανε.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο και τα μέλη του δημοσιονομικού συμβουλίου ο υπουργός οικονομικών τόνισε επίσης ότι «για τους λόγους αυτούς η εισήγηση μου προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι όπως η βουλή αναθεωρήσει την απόφαση της και δώσει χρόνο στο σχέδιο Εστία να εφαρμοσθεί».

«Μέσω του σχεδίου Εστία», συνέχισε «προσφέρεται  στοχευμένη κάλυψη και βοήθεια εκεί και όπου πρέπει γι’ αυτό μόνο μετά την εφαρμογή του και μετά από προσεκτική αξιολόγηση η βουλή να λάβει κάποιες αποφάσεις εάν πρέπει και μόνο».

Σημείωσε ότι στην Κύπρο δεν έχουν γίνει εκποιήσεις σε μεγάλη μαζική έκταση αλλά ούτε και αναμένεται κάτι τέτοιο αλλά πρέπει σε κάποιες έσχατες περιπτώσεις να είναι εφικτή.

Ο κ. Γεωργιάδης κληθείς να απαντήσει εάν η  διαφοροποίηση του πλαισίου εκποιήσεων θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρατικών δαπανών παρέπεμψε στην επιστολή αναπομπής του προέδρου Αναστασιάδη λέγοντας ότι γίνεται σχετική αναφορά.

Σε ερώτηση αν ο γενικός εισαγγελέας θα καταθέσει στη βουλή έκθεση για τους συνταγματικούς λόγους της αναπομπής, ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε πως το υπουργείο οικονομικών διαβίβασε στον πρόεδρο μια σειρά από παρατηρήσεις και ενστάσεις πολιτικής και οικονομικής φύσης.

«Αντιλαμβάνομαι πως ο γενικός εισαγγελέας καθηκόντως έχει υποδείξει και πρέπει να έχουν ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή και νομικές και συνταγματικές πτυχές, τις οποίες η Βουλή καλείται να λάβει υπόψη», είπε.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε τις νομοθεσίες την περασμένη Παρασκευή, αποστέλλοντας σήμερα πρόσθετα στοιχεία προς περαιτέρω στήριξη των επιχειρημάτων του.

Οι νομοθεσίες για τις εκποιήσεις που ψηφίστηκαν στις 12 Ιουλίου από τη βουλή, παραβιάζουν πέντε άρθρα του Συντάγματος, σύμφωνα με τις συμπληρωματικές επιστολές που απέστειλε σήμερα στη βουλή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, προς αιτιολόγηση της αναπομπής των νόμων.

Στις δικές του αναφορές, ο πρόεδρος του δημοσιονομικού συμβουλίου αναφέρθηκε στη συνεχή αβεβαιότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εξαιτίας του ότι δεν υπάρχει κατάληξη στον μηχανισμό επίλυσης του προβλήματος των ΜΕΔ.

«Εμείς δεν θέλουμε να εισέλθουμε στις τεχνικές αποφάσεις, αλλά αυτή η αβεβαιότητα και η παράταση του προβλήματος διευρύνει τη ζημιά για το σύνολο της οικονομίας», τόνισε.

Σημείωσε ακόμη πως η καθυστέρηση στην επίλυση των ΜΕΔ έχει φέρει σε δυσκολότερη θέση κάποιους δανειολήπτες, καθώς η αξία της περιουσίας τους που είναι δεσμευμένη ως εξασφάλιση μπορεί να μεταβλήθηκε με χαμηλό ρυθμό, ενώ το υπόλοιπο του δανείου να αυξήθηκε με πολλαπλάσιο ρυθμό λόγω επιτοκίων.

«Πρέπει επιτέλους να λήξει αυτό το θέμα και να σταματήσει η καθυστέρηση στην όλη διαδικασία. Η   ζημιά δεν είναι θέμα τραπεζών και δανειζομένων, το σύνολο της οικονομίας που θα υποστεί αυτή τη ζημιά» επεσήμανε. 

Της Ηρώς Ευθυμίου