You are here

ΥΠΟΙΚ: Καταστροφική η απόρριψη μέτρων

15/09/2010 16:35
Καταστροφική χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών την όποια πιθανότητα απόρριψης των νέων μέτρων εξυγίανσης από τη βουλή. Μιλώντας σε διάσκεψη τύπου όπου ανέλυσε στην παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου τον προϋπολογισμό του 2011, και απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Σταυράκης διαμήνυσε στα κόμματα ότι τυχόν δεύτερη απόρριψη του πακέτου μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης από τη βουλή θα είναι καταστροφική για την οικονομία.

«Η απόρριψη από τη βουλή του νέου πακέτου μέτρων θα είναι ότι το χειρότερο για την κυπριακή οικονομία», υπέδειξε, αφού θα υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης από ξένους οίκους αξιολόγησης και απώλειας αξιοπιστίας.

Η βουλή απέρριψε κατά πλειοψηφία τον Ιούλιο τα νομοσχέδια για αύξηση των φόρων εταιρειών και ακινήτων.

«Στη θεωρητική περίπτωση που η βουλή απορρίψει το νέο πακέτο μέτρων τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε επιπλέον περικοπές στις δαπάνες, ωστόσο τα περιθώρια στενεύουν διότι βραχυπρόθεσμα πολλές δαπάνες είναι ανελαστικές και δεν είναι δυνατόν ούτε και επιθυμούμε να μειωθούν».

Στο σημείο αυτό εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τα κόμματα θα εγκρίνουν τελικά το μέτρο της στόχευσης των κοινωνικών παροχών, κάτι που ήταν απαίτηση όλων των κομμάτων.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με τα κόμματα και τους εταίρους», διευκρίνισε, για επαναφορά του μέτρου με ένα πιο κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη, φαίνεται ότι επανέρχεται σύντομα στο προσκήνιο και το θέμα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας και το θέμα των οφειλών της εκκλησία προς το κράτος.

«Η κυβέρνηση έχει κάνει τους σχεδιασμούς της επί του θέματος και σύντομα θα καλέσει την Εκκλησία σε διάλογο», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η περαιτέρω δημοσιότητα του ζητήματος κάνει κακό στην έκβαση του διαλόγου μεταξύ των δυο πλευρών.

Ο κ. Σταυράκης εξέφρασε παράλληλα την ετοιμότητα της κυβέρνησης να μπει σε ουσιαστικό διάλογο για το θέμα των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων το οποίο αποτελεί, όπως επεσήμανε, ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας.

«Μόλις καταλήξουμε με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους στα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, την επόμενη ημέρα θα ξεκινήσει εντατικός διάλογος με τους εταίρους με στόχο την εξεύρεση λύσης στα προβλήματα του συνταξιοδοτικού».

Απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στο θέμα της διαφοροποίησης των συντάξιμων επιδομάτων των κρατικών αξιωματούχων τα οποία αυξάνουν τις δαπάνες του κράτους. «Όλα αυτά τα ωφελήματα των κρατικών αξιωματούχων θα πρέπει να επαναξιολογηθούν και να επανεκτιμηθούν και να μειωθούν σημαντικά», υπέδειξε.

Επί του ίδιου θέματος έλαβε το λόγο και ο κ. Στεφάνου, εξηγώντας ότι «η κυβέρνηση Χριστόφια δεν φοβάται να χειριστεί ζητήματα όπως αυτό», αφήνοντας ταυτόχρονα «ανοικτό το ενδεχόμενο να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου και το θέμα των συντάξιμων επιδομάτων των βουλευτών και υπουργών».

Όσον αφορά στο θέμα της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο στόχο για μείωση κατά 1000 άτομα το 2010 η οποία, όπως είπε, θα συνεχιστεί και το 2011.

Η μείωση, εξήγησε, επέρχεται με τρείς τρόπους, με την κατάργηση των μονίμων θέσεων του δημοσίου, τη σταδιακή μείωση και την καλύτερη διαχείριση των ωρομισθίων και ημερομισθίων υπαλλήλων της δημόσιας υπηρεσίας.

Επιπλέον ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει έλλειμμα 5,4%, ωστόσο ο στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 4,5%, άρα υπολείπονται άλλα €150 εκ. (0,9% του ΑΕΠ). Στόχο τον οποίο έχει θέση και η ΕΕ όταν έθετε την κυπριακή οικονομία υπό επιτήρηση.

Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, η κυβέρνηση εισέρχεται σε διάλογο με τα συγκυβερνώντα κόμματα με στόχο την εξεύρεση των κατάλληλων και κοινωνικά δίκαιων μέτρων για να καλυφθούν τα €150 εκ.

Της Ηρώς Ευθυμίου