You are here

ΥΠΟΙΚ: Να μην πειράξουμε το πλαίσιο εκποιήσεων

27/06/2019 15:38

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης κάλεσε τους βουλευτές να αναστείλουν την εξέταση προτάσεων που τροποποιούν το πλαίσιο εκποιήσεων, συνδέοντας τη συζήτησή τους με την εφαρμογή του σχεδίου Εστία.

Κεντρική Τράπεζα και Σύνδεσμος Τραπεζών πρόταξαν κινδύνους που θα προκύψουν από προτεινόμενες τροποποιήσεις της νομοθεσίας με βουλευτές να κάνουν λόγο για κινδυνολογία.

Η επιτροπή οικονομικών συζήτησε προτάσεις νόμου που τροποποιούν το πλαίσιο εκποιήσεων και συγκεκριμένα του νόμου περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων.

Σε αυτές περιλαμβάνονται δύο προτάσεις της ΕΔΕΚ και δύο των Οικολόγων, καθώς και η προσφάτως κατατεθείσα πρόταση εκ μέρους του ΔΗΚΟ, των Οικολόγων, της Συμμαχίας και της Αλληλεγγύης, με την οποία γίνεται προσπάθεια να περιοριστούν τα εργαλεία των τραπεζών για προώθηση διαδικασιών εκποιήσεων και να στηριχθεί η διαδικασία των αναδιαρθρώσεων.

Καταθέτοντας την πολιτική θέση της κυβέρνησης επί των προτάσεων ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η θέση της κυβέρνησης και του προέδρου της Δημοκρατίας είναι όπως οποιαδήποτε εξέταση της νομοθεσίας γίνει μετά την εφαρμογή του σχεδίου Εστία.

Υποστήριξε ότι η εξέταση του ενδεχομένου διαφοροποίησης του πλαισίου εκποιήσεων σχετίζεται άμεσα με την εφαρμογή του σχεδίου Εστία που αναμένεται να βοηθήσει, απευθύνοντας έκκληση στους βουλευτές να μην σπεύσουν σε αλλαγή του πλαισίου.

«Είναι δεδομένο ότι και για τις περιπτώσεις όπου παρά το σχέδιο Εστία, δανειολήπτες δεν θα είναι βιώσιμοι, η ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης είναι να έρθει με σχέδιο. Την νομοθεσία, δεν πρέπει να την πειράξουμε πριν να έχουμε εικόνα για το σχέδιο Εστία», είπε.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να ανασταλεί η εξέταση των προτάσεων χωρίς να αποκλείει όπως είπε, το ότι ενδεχομένως κάποια πράγματα να πρέπει να αλλάξουν ή να διορθωθούν.

Σημείωσε εξάλλου ότι με βάση τα στοιχεία της ΚΤ δεν υπήρξαν εκποιήσεις πρώτης κατοικίας.

Άγγελος Βότσης και Γιώργος Περδίκης, εκ μέρους των εισηγητών, απέρριψαν τη διασύνδεση της συζήτησης με το σχέδιο Εστία σημειώνοντας ότι η πρόταση νόμου ΔΗΚΟ, Οικολόγω, Συμμαχίας, Αλληλεγγύης, δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη κατηγορία, αλλά όλους τους δανειολήπτες.

Θα πληγεί η οικονομία, λέει η ΚΤ

Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, μεταφέροντας την θέση επί όλων των προτάσεων, είπε ότι οι προτάσεις θα δημιουργήσουν πρόβλημα στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στη χορήγηση νέων δανείων, υποστηρίζοντας ότι θα πληγεί η οικονομία του τόπου και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Πρόσθεσε πως με τις προτεινόμενες πρόνοιες θα προκύψει μείωση των νέων δανείων ή αύξηση των επιτοκίων και επικαλέστηκε αναφορές του οίκου αξιολόγησης Moody’s για να σημειώσει ότι σε περίπτωση που οι αλλαγές που εφαρμόστηκαν πέρσι στο νομοθετικό πλαίσιο δεν μετουσιωθούν σε μείωση των ΜΕΔ, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κάτι που όπως ανέφερε, θα οδηγήσει μεταξύ άλλων, σε αύξηση του κόστους δανεισμού των νοικοκυριών και αύξηση των νοικοκυριών με αδυναμίες στην αποπληρωμή.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που προωθούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πακέτα που ψηφίστηκαν ή εξετάζονται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε σχέση με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, τα οποία όπως είπε, έχουν στόχο να διασφαλίσουν διαδικασίες για υγιή διοχέτευση νέων δανείων ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία νέων ΜΕΔ στο μέλλον.

Σημείωσε ως παράδειγμα νομοθεσία βάσει της οποίας οι τράπεζες θα πρέπει να προβούν σε πρόβλεψη 100%, για δάνεια που χορηγούνται μετά τον Απρίλιο του 2019 και καθίστανται μη εξυπηρετούμενα εντός δύο ετών, εάν η εξασφάλισή τους δεν κριθεί ως αποτελεσματικό μέσο ανάκτησης χρέους. Για όσα γίνουν μη εξυπηρετούμενα και είναι εξασφαλισμένα με ακίνητα, θα πρέπει να κτιστεί σταδιακά πρόβλεψη 100%, όπως είπε.

Αναφερόμενος στις πιέσεις για ταχεία μείωση των ΜΕΔ που υπάρχουν στο σύστημα, κάλεσε προς αποφυγή αλλαγών στο πλαίσιο που φέρουν αντίθετα κίνητρα για τις τράπεζες, είτε δημιουργώντας πρόσθετες απαιτήσεις, είτε αφαιρώντας τη δυνατότητά τους να πάρουν το λαβείν τους όσο το δυνατό πιο σύντομα, χωρίς να καταπατούνται τα δικαιώματα δανειοληπτών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης, τόνισε ότι η πρόταση που συνυπογράφει το ΔΗΚΟ δεν επαναφέρει την νομοθεσία ως είχε πριν από τις αλλαγές Ιουλίου 2018, αλλά εισάγει πρόνοια για εξέταση εκ μέρους δικαστηρίου, του αν οι τράπεζες τηρούν τις διαδικασίες του κώδικα της ΚΤ στις υποθέσεις εκποιήσεων.

Αντιδρά ο Σύνδεσμος Τραπεζών

Αντιδράσεις και διαφωνίες καταγράφηκαν εκ μέρους και του συνδέσμου τραπεζών σε ότι αφορά τις προτάσεις νόμου. Τα βασικά σημεία διαφωνίας, περιλαμβάνονται σε έγγραφο που κατέθεσε ο σύνδεσμος ενώπιον της επιτροπής.

Εκ μέρους του συνδέσμου, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Λοΐζου αναφέρθηκε σε ανατροπή της νομοθεσίας με πρόνοιες όπως η αλλαγή των χρονικών περιθωρίων που προνοούνται στα στάδια των εκποιήσεων ενώ, η Δήμητρα Πλατή – Βαλιαντή έκανε λόγο για ανησυχητικές πρόνοιες με τις οποίες διαφωνεί ο σύνδεσμος, κυρίως σε ότι αφορά την παρέμβαση των δικαστηρίων και πρόνοιες βάσει των οποίων σταματά η διαδικασία εκποιήσεων με την καταχώρηση έφεσης στο δικαστήριο.

Τόσο ο κ. Βότσης όσο και εκπρόσωποι των δανειοληπτών απέρριψαν την ερμηνεία του συνδέσμου για τις προτεινόμενες πρόνοιες υποστηρίζοντας ότι προκύπτει κάποια καθυστέρηση αλλά, η διαδικασία των εκποιήσεων δεν σταματά με την έφεση.

Η κ. Βαλιαντή επεσήμανε ότι οι οίκοι μετρούν τις μέρες που παίρνει για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία εκποίησης και πως η παραβίαση του κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας, συνιστά ποινικό αδίκημα εκ μέρους τραπεζικών ιδρυμάτων.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο παραβίασης του κώδικα, παρέπεμψε στον χρηματοοικονομικό επίτροπο σημειώνοντας ότι το κοινοβούλιο, έθεσε μηχανισμούς μέσω των οποίων μπορεί να επιβληθεί χρηματική ποινή στην τράπεζα και παρέχονται εργαλεία για πίεση των τραπεζών.

«Το να κουτσουρέψουμε τα εργαλεία ανάκτησης χρεών δεν θα βοηθήσει τις αναδιαρθρώσεις» υπέδειξε, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν άλλα μέτρα που μπορούν να ληφθούν και πως η κοινωνική πολιτική και η πολιτική για τις ευάλωτες ομάδες μπορεί να γίνει μέσα από άλλα σχέδια στήριξης εκ μέρους του κράτους και μέσω του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, ο οποίος κάλεσε τους βουλευτές να δείξουν ανάλογη ευαισθησία και προς τους καταθέτες, επισημαίνοντας ότι ο χειρισμός του συγκεκριμένου θέματος πρέπει να είναι προσεκτικός καθώς θα έχει επιπτώσεις στον τόπο, όπως είπε.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου προστασίας δανειοληπτών Κώστας Μελάς, κατήγγειλε τις τράπεζες ότι προσπερνούν τις καθορισμένες από διαδικασίες προχωρώντας με ταχείς ρυθμούς σε εκποιήσεις χωρίς να παρέχεται το περιθώριο στους δανειολήπτες για κατάθεση στο δικαστήριο αίτησης προσωρινού διατάγματος αναστολής εκποίησης και χωρίς να υπάρχει επαρκής χρόνος για εξέταση τέτοιων αιτημάτων από τα δικαστήρια.

Ο κ. Βότσης κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να καταθέσουν και γραπτώς τις θέσεις και εισηγήσεις τους, ενόψει και της συνέχισης της συζήτησης την επόμενη εβδομάδα, με τον εκπρόσωπο της ΚΤ να υπενθυμίζει ότι η ΚΤ διεξήγαγε μελέτη το Δεκέμβριο του 2017 η οποία κοινοποιήθηκε στη βουλή και περιλαμβάνει μέτρα και εισηγήσεις που αφορούν όλο το σύστημα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο κ. Βότσης αναφέρθηκε σε «ανησυχίες και κινδυνολογίες» των παρευρισκομένων. «Εκ πρώτης όψεως δεν έχω πειστεί ότι ανατρέπουμε το σύμπαν, μάλλον δεν έγινε σωστή ανάγνωση των τροποποιήσεων» είπε, επισημαίνοντας ότι πρόθεση δεν είναι η αναστολή των εκποιήσεων αλλά η ενθάρρυνση των αναδιαρθρώσεων στη βάση του κώδικα της ΚΤ.

Απηύθυνε παράλληλα, έκκληση στις τράπεζες όπως ενόψει των συζητήσεων που εκκρεμούν στη βουλή και της εφαρμογής του σχεδίου Εστία, συνεχίσουν την αναστολή των εκποιήσεων πρώτης κατοικίας, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Της Μαρίας Χαμπή